Als er een touroperator failliet gaat, is het altijd even opletten voor reizigers die onderweg zijn. Dat was zo bij het faillissement van OAD in 2013, toen 7.000 Nederlanders onderweg waren. En dat is maandag 23 september 2019 weer het geval: 10.000 Nederlanders horen bij de in totaal 600.000 toeristen die via Thomas Cook met vakantie zijn. De Britse reisorganisatie vroeg maandagochtend faillissement aan.

De duizenden Nederlanders die via Thomas Cook op vakantie zijn, hoeven die niet onmiddellijk af te breken. “Voor hen wordt geregeld dat zij hun vakantie kunnen afmaken”, zegt een woordvoerster van de Nederlandse tak van de touroperator. Het gaat volgens haar om ruim 10.000 mensen. Ook zouden de komende weken nog “enkele duizenden” mensen vertrekken. De meeste van de huidige vakantiegangers zijn binnen Europa op reis.

De zegsvrouw benadrukt dat Thomas Cook in Nederland formeel nog geen faillissement heeft aangevraagd. Het is overigens niet uitgesloten dat dat de komende dagen alsnog zal gebeuren.

De woordvoerster stelt dat mensen die via Thomas Cook/Neckermann Reizen een pakketreis hebben geboekt, beschermd zijn via de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). Het is niet meer mogelijk om een reis te boeken via Thomas Cook Nederland en Neckermann. De 40.000 tot 50.000 vakantiegangers die tot het einde van de winter al wel een reis hebben geboekt via Thomas Cook, hoeven vooralsnog niet te vrezen.

Jaarlijks zouden via de Nederlandse tak van het concern zo’n 400.000 klanten met vakantie gaan. Er werken zo’n tweehonderd medewerkers.

"Thomas Cook Nederland betreurt dat de Thomas Cook Group Plc geen oplossing heeft gevonden voor haar financiële uitdagingen en faillissement heeft aangevraagd", meldt de organisatie in een verklaring. "De Nederlandse organisatie bekijkt op dit moment welke mogelijke opties er zijn om de impact van het faillissement van de Thomas Cook Group Plc te beperken voor haar klanten en haar medewerkers."

Thomas Cook failliet

Touroperator Thomas Cook is met een historie van 178 jaar het oudste reisbedrijf ter wereld en heeft wereldwijd 22.000 medewerkers heeft. Maandag vroeg het Britse moederbedrijf faillissement aan.

Een laatste poging het bedrijf te redden mislukte zondag. "Het bestuur en ik betreuren enorm dat we niet slaagden in onze opzet", zegt topman Peter Fankhauser in een verklaring. "Ik wil excuses aanbieden aan onze miljoenen klanten en de duizenden medewerkers, leveranciers en partners die ons jarenlang hebben gesteund."

De ondergang van het bedrijf treft zo'n 600.000 vakantiegangers. Zij zitten momenteel via Thomas Cook in het buitenland. De Britse burgerluchtvaartautoriteit (CAA) meldt dat alle boekingen bij Thomas Cook, "waaronder vluchten en vakanties", zijn geannuleerd.

De Britse autoriteiten hebben al een plan opgesteld om de ruim 150.000 Britse toeristen terug te halen met andere luchtvaartmaatschappijen. Het gaat volgens Britse media om de grootste repatriëring van Britten in vredestijd. In Duitsland nemen verzekeringsmaatschappijen het voortouw.

Thomas Cook ging onder meer gebukt onder een grote schuldenlast. Het bedrijf liet voor het weekend al weten dat het extra financiële middelen nodig heeft voor een reddingsplan. Het zou gaan om een lening van nog eens 200 miljoen pond (227 miljoen euro), naast het reddingsplan van 900 miljoen pond dat vorige maand werd afgesloten.

Chinese grootaandeelhouder Thomas Cook betreurt faillissement

Grootaandeelhouder Fosun Group reageert teleurgesteld op het faillissement van Thomas Cook Group Plc. Het Chinese conglomeraat zegt te betreuren dat het niet is gelukt het noodlijdende reisconcern te redden. "We betuigen ons medeleven aan iedereen die wordt getroffen door deze uitkomst."

Thomas Cook had vorige maand laten weten dat de grootaandeelhouder nog eens 450 miljoen pond (ruim 509 miljoen euro) in het bedrijf zou steken. Dat maakte onderdeel uit van een reddingsplan van 900 miljoen pond. De touroperator liet voor het weekend echter weten dat nog eens 200 miljoen pond nodig was om een faillissement af te wenden.

Fosun treedt niet in detail over mogelijke verdere plannen aangaande Thomas Cook. "Fosun bevestigt dat zijn positie gedurende het hele proces onveranderd bleef", meldt het conglomeraat. "Maar helaas zijn andere factoren veranderd."

LEES OOK: Kaalslag in de winkelstraat: de opvallendste faillissementen van de afgelopen 6 jaar, van V&D tot CoolCat