Reisreus Thomas Cook (Neckermann) verkeert in zwaar weer. Er is acuut meer dan een miljard euro nodig om het zwakke winterseizoen door te komen.

Dat meldt De Telegraaf.

Redding van de Chinese aandeelhouder Fosun Tourism Group via een kapitaalinjectie samen met banken en een overname wordt volgens ingewijden met de dag onzekerder, aldus de krant.

Thomas Cook is in Europa goed voor een omzet van zo’n tien miljard euro en heeft ruim 20.000 medewerkers. Jaarlijks gaan meer dan twintig miljoen toeristen met Cook op vakantie. Daaronder een circa een half miljoen Nederlanders per jaar.

Het is de oudste reisorganisatie, in het Verenigd Koninkrijk opgericht rond 1845.

Het verliesgevende toerismeconcern, dat touroperators, reisbureaus, hotels en vliegtuigen heeft, kampt met een schuldenlast van rond twee miljard.

Volgens een analist gaat het hard bergafwaarts sinds de fusie met 'verrotte' branchegenoot Mytravel in 2007, schrijft De Telegraaf.

Daarnaast kampt Thomas Cook met hevige prijsconcurrentie op internet terwijl het bedrijf in Noordwest-Europa omzet misloopt door warmere zomers. Mensen gaan vaker in eigen land op vakantie.

Veel investeringsgeld was er al niet en de kantoorkosten zijn te hoog, aldus De Telegraaf. Brexit en het zwakke pond geven het bedrijf nog een extra zetje de afgrond in.

LEES OOK: Het afgelopen half jaar zijn maar liefst 5 Europese luchtvaartmaatschappijen omgevallen. Dit zijn ze