• De Douane begint 2021 in crisismodus vanwege de Brexit en  heeft extra personeel ingeroosterd op de help- en servicedesk.
  • De eerste vier tot zes weken worden vertragingen verwacht in de haven van Rotterdam.
  • Bijna een vijfde deel van de ondernemers is nog altijd niet goed voorbereid op de Brexit, blijkt uit een enquête van de Kamer van Koophandel.

De Douane rekent voor de eerste vier tot zes weken van volgend jaar op vertragingen in de haven van Rotterdam als gevolg van de Brexit. De dienst spreekt die verwachting uit na een inventarisatie. Vermoedelijk beschikt straks een op de vier vervoerders naar het Verenigd Koninkrijk niet over de juiste papieren.

Die vrachtwagens en busjes zullen ergens geparkeerd moeten worden om hun zaken op orde te krijgen. Daar zijn speciale noodparkeerplaatsen voor ingericht. Rijkswaterstaat heeft al verkeerscirculatieplannen ontwikkeld die worden ingezet als daardoor filevorming ontstaat.

De Douane zelf begint 2021 in crisismodus. De dienst heeft extra personeel ingeroosterd op de help- en servicedesk. Ook wordt er gerekend op extra vragen en worden extra mensen ingezet om problemen op te lossen. Vanwege de Brexit zijn ook 900 nieuwe douaniers geworven.

Deel ondernemers nog altijd niet voorbereid

Een deel van de ondernemers in Nederland is nog steeds niet voorbereid op de impact van de Brexit. Volgens een peiling door de Kamer van Koophandel (KVK) geeft bijna een vijfde van de ondernemers zelf aan dat hun voorbereiding tekortschiet.

Meer dan drie op de tien ondervraagden stelden wel goed voorbereid te zijn op het Britse vertrek uit de Europese Unie. En de helft was naar eigen zeggen enigszins voorbereid.

De Kamer van Koophandel ondervroeg in totaal 244 ondernemers die direct zaken doen met het Verenigd Koninkrijk. De onderzoekers merken op dat de uitslag van de peiling min of meer gelijk is aan een peiling die een jaar geleden werd gedaan.

De Britten en de Europese Unie (EU) zijn nog steeds in onderhandeling in een poging om vóór 1 januari 2021 tot een handelsovereenkomst te komen. Of die overeenkomst er nu komt of niet, volgens deskundigen gaat de brexit vanaf 1 januari zeker impact hebben op het zakendoen met Groot-Brittannië. Ondernemers die dit nog niet hebben gedaan, wordt daarom aangeraden zich alsnog te laten informeren via het Brexitloket van de Kamer van Koophandel en de overheid.

Lees hier meer nieuws over de Brexit: