Er is iets aan de hand met president Trump. Sinds een paar weken slaat hij een opmerkelijk mildere toon aan dan voorheen. En dat is te zien in de peilingen.

Een en ander heeft ontegenzeggelijk iets te maken met de opmerkingen die hij vorige maand maakte over ‘shithole countries’ vanwaaruit immigranten naar de VS trekken. En de reuring die die opmerking teweegbracht.

Sindsdien stuurde hij namelijk slechts een handjevol zurige of overbodige tweets de wereld in (iets wat nog nooit eerder voorkwam) en, misschien wel veel verbazingwekkender, hield hij enkele toespraken die niet uitliepen op een tirade en waarbij hij zich keurig aan zijn tekst hield.

Het is Trump eigen dat hij dagenlang, soms zelfs wekenlang, blijft doorgaan over een onderwerp dat hij zelf tot nieuws heeft gepromoveerd en dat niets te maken heeft met de boodschap die hij en zijn staf eigenlijk willen afgeven.

Die ommezwaai blijft niet onopgemerkt.

Ook Alex Conant is het opgevallen. Conant is een Republikeins strateeg en communicatiechef voor senator Marco Rubio, die in 2016 een gooi naar het presidentschap deed. Tegen Business Insider zei Conant dat de president "meer discipline in zijn boodschappen aan de dag legde dan in heel 2017. Het is direct gerelateerd aan hoe goed hij het in de peilingen doet."

Waardering voor Trump in maanden niet zo hoog

Conant heeft gelijk. Er is een duidelijke relatie tussen Trumps mildere toon en de positieve peilingen. De waardering voor Trump was in maanden niet zo groot, aldus RealClearPolitics.

In februari gaf 41,5 procent van de ondervraagde Amerikanen Trump een gunstige beoordeling - zijn hoogste score sinds de 41,7 procent die hij op 24 september 2017 binnensleepte en de tweede keer sinds mei vorig jaar dat de waardering 41,5 procent of hoger was.

Trumps State of the Union viel goed bij een publiek dat een tikkeltje conservatiever is dan de gemiddelde Amerikaanse kiezer. Trump wees in zijn speech op de behaalde successen en riep opnieuw op tot revitalisering de Amerikaanse infrastructuur en herziening van het immigratiesysteem.

Na deze toespraak, waarin Trump opmerkelijk bij de les en to the point bleef, gaf hij sinds medio januari nog eens vijf toespraken waarin hij opvallend dicht bij de boodschap bleef. Goed voorbeeld is de speech die hij vorige week hield bij het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

Donald Trump

Foto: Donald Trump. Bron: Win McNamee/Getty Images

De recente toespraken lijken in niets op de tirades die Trump gewoonlijk afsteekt als hij een zaal toespreekt.

"Ik denk dat hij vaardiger is geworden in het brengen van een boodschap", aldus een oud-medewerker van het Witte Huis tegenover Business Insider. "Hij was altijd heel getalenteerd in het trekken van de aandacht, maar ik denk dat hij nu echt goed is geworden in het afleveren van een boodschap."

"Hij is zich er duidelijk bewust van dat hij zich niet moet vergalopperen, niet zichzelf moet saboteren en zich niet moet laten meeslepen door zelf gecreëerde nieuwshypes. Want dat is vooral wat we de afgelopen tijd hebben gezien: dat hij anderen geen enkele ruimte laat. Na de State of the Union verwachtte iedereen dus een tweet waarin hij daar weer zelf op reageerde, maar die kwam niet".

Trump vloog wel een aantal keer uit de bocht op Twitter, met tweets over een "huilende" Chuck Schumer, een reactie op kritiek van rapper Jay Z en commentaar op het berichtenverkeer tussen FBI-functionarissen Peter Strzok en Lisa Page. Los daarvan heeft de president de afgelopen maand nauwelijks nieuws gegenereerd met zijn tweets. Hij heeft zelfs drie dagen niet getweet, afgezien van een bericht dat duidelijk door een van zijn medewerkers was geschreven.

Turbulente tijden voor Trump

Ongekende radiostilte. Niet alleen omdat de periode relatief lang is, maar ook omdat er achter de schermen van het Witte Huis nogal wat speelt.

Het Ruslandonderzoek lijkt nu z'n climax te naderen, FBI-onderdirecteur Andrew McCabe stapte op en de mysterieuze Republikeinse memo houdt de Amerikaanse politiek al weken in z'n greep. Ook zou Trump hebben gepoogd om plaatsvervangend minister van Justitie Rod Rosenstein en zelfs speciaal aanklager Robert Mueller de laan uit te sturen.

Tel daarbij op dat de federale overheid drie dagen gesloten was door gebrek aan budget en politieke onenigheid. Trump heeft dit alles overleefd, althans voor nu, door zich afzijdig te houden.

Volgens de oud-medewerker van het Witte Huis is niet duidelijk wat precies Trumps gedragsverandering teweeg heeft gebracht. Hij voegde er wel aan toe dat Trump "de vruchten plukt" van die ommezwaai.

"Ik denk dat hij erachter is dat het in de politiek belangrijk is om je eigen boodschap niet te saboteren. Daar is hij de afgelopen dagen en weken heel goed in geworden."