De populariteit van president Donald Trump heeft donderdag zijn hoogste punt in maanden bereikt, stelt RealClearPolitics op basis van het gemiddelde van de belangrijkste peilingen.

Trump begon deze februari met een ‘approval rating’ van 41,5 procent. Dat is de hoogste populariteit sinds hij op 24 september 2017 op 41,7 procent stond. Het is pas de tweede keer sinds half mei dat de waardering voor de president gelijk is of hoger dan 41,5 procent.

De stijging komt door drie peilingen die zijn uitgevoerd na zijn ‘State of the Union‘, het Amerikaanse equivalent van de troonrede. In peilingen van Economist/YouGov en van de Monmouth University staat Trump op 44 procent en volgens de naar rechts neigende Rasmussen-poll is de ‘approval rating’ van de president nu 45 procent.

Screen Shot 2018 02 01 at 10.40.13 AM

Foto: RealClearPolitics

Uit peilingen direct na zijn toespraak bleek al dat veel Amerikanen die hadden gekeken zijn optreden waardeerden, met daarbij wel de kanttekening dat er onder het kijkerspubliek relatief meer Republikeinen waren.

Volgens een CBS News-peiling vond 75 procent van de kijkers de toespraak goed en slechts 25 procent niet. Ook uit een snelle peiling van CNN direct na de 'State of the Union' bleek dat 70 procent van de kijkers positief reageerde en 48 procent zei zelfs 'heel positief' te zijn.

In zijn toespraak schepte Trump op over zijn prestaties in het eerste jaar, zoals de nieuwe Republikeinse belastingwet en zijn inspanningen om de rechterlijke macht te hervormen. Hij riep ook op de Amerikaanse infrastructuur nieuw leven in te blazen en de immigratie verder aan banden te leggen.