Voormalig Amerikaans president Donald Trump klaagde zondagavond op zijn socialmediaplatform Truth Social over de inval van de FBI op zijn landgoed Mar-a-Lago. Hij beschuldigde agenten ervan hun schoenen niet te hebben uitgetrokken toen ze zijn slaapkamer doorzochten.

Eerder op zondag had Trump al aangekondigd dat hij “snel naar Mar-a-Lago zou gaan” om de gevolgen te zien van “de onnodige doorzoekingen van kamers”. Hij schreef zich “ernstig aangetast” te voelen.

Enkele uren later liet Trump weten dat hij was aangekomen op zijn landgoed in Florida, en dat hij de kans had om “uitgebreid rond te kijken” op het terrein. Hij stelde in zijn post op Truth Social dat de legale FBI-doorzoeking een schending was van het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet, dat mensen beschermd tegen overheidsoptreden. Ook klaagde hij dat zijn huis “nooit meer hetzelfde” zal zijn.

“Alles was ‘doorzocht’ en was in totaal andere staat dan dat ik het achtergelaten had”, schreef Trump op Truth Social. “Veel agenten – en ze hebben hun schoenen niet eens uitgedaan in mijn slaapkamer. Lekker!!!”

Het is niet de eerste keer dat Trump zijn woede uit over FBI-agenten die zijn persoonlijke spullen hebben doorzocht. In augustus beschuldigde Trump de onderzoekers ervan een rotzooi te hebben gemaakt van de kast van voormalig first lady Melania Trump. Ook zei hij dat de agenten de kamer van zijn zoon Barron hebben doorzocht.

Eerder deze maand zei hij dat de FBI hem er expres als een sloddervos uit had laten zien door documenten op de grond uit te spreiden en die te fotograferen tijdens de doorzoeking. Dat deed hij nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie een foto publiceerde met over een tapijt verspreide geheime documenten.

"Ze hebben ze uit dozen gehaald en over het tapijt verspreid om het eruit te laten zien als een grote 'vondst' voor hen", schreef hij op Truth Social. "Ze hebben het er zelf neergegooid, ik niet – heel misleidend…"

"Misschien wilde ze laten geloven dat ik dat zelf heb gedaan", schreef hij later die dag in een andere post.

Bij de huiszoeking van Mar-a-Lago heeft de FBI 11 sets aan geheime documenten in beslag genomen. Een aantal daarvan was bestempeld als 'top secret' en sommige documenten hadden mogelijk betrekking op kernwapens. Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt of Trump federale wetten heeft overtreden door die documenten te bewaren op zijn landgoed.

LEES OOK: Voormalige medewerkers van Donald Trump in Het Witte Huis suggereren dat oud-president met overheidsdocumenten ‘druk wilde uitoefenen’