De Amerikaanse president Trump is in de hoofdstad van Vietnam, Hanoi, samengekomen met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. De twee schudden elkaar hartelijk de hand en hebben een kort gesprek voor ze gaan dineren in het oude Metropole Hotel in het centrum van de stad.

Het hoofdbestanddeel van de top is volgens Amerikaanse zegslieden donderdag. De twee hadden hun eerste top in juni vorig jaar in Singapore. Het leverde wederzijdse welwillendheid op, maar concreet verder weinig.

Lees meer: Het akkoord tussen Trump en Kim stelt weinig voor, maar de visie van China klinkt er heel duidelijk in door

Die eerste top in Singapore acht maanden geleden was al “een groot succes”, zei Trump woensdag in Hanoi. Hij hoopt dat het succes op deze top nu “gelijk of groter” zal zijn dan in Singapore. Het doel van Trump is de nucleaire ontwapening van Noord-Korea.

De Amerikaanse president zei: “Het is een eer om samen te zijn met voorzitter Kim. Het is een eer om samen in Vietnam te zijn, waar ze echt de rode loper hebben uitgerold.” Trump stelde “zijn vriend” Kim een enorme economische ontwikkeling en welstand in het vooruitzicht. “Ik denk dat jouw land een fantastisch economisch potentieel heeft. Ongelooflijk. Onbegrensd.”

Het hotel waar de twee leiders dineren en over kernwapens praten, het Sofitel Legend Metropole, is tijdens de Franse koloniale tijd in 1901 geopend als Grand Hotel Métropole. Het heeft een stroom aan beroemdheden te gast gehad onder wie Charlie Chaplin die er in 1936 een huwelijksreis doorbracht.

De wereldberoemde Britse schrijvers Somerset Maugham en Graham Greene hebben hier aan boeken gewerkt. Greene schreef hier bijvoorbeeld ‘The Quiet American’ in de jaren vijftig. In 1960 is er een schuilkelder gebouwd die mogelijk is benut door de Amerikaanse gasten, actrice en activiste Jane Fonda en de zangeres Joan Baez die in het hotel de geluiden van een bombardement opnam en in een nummer, Where Are You Now My Son?, verwerkte.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over Noord-Korea: