Reken er maar niet op dat je straks overal de echte politiefoto van oud-president Donald Trump voorbij ziet komen. De aangeklaagde oud-president zal dinsdag namelijk wel de standaard vingerafdrukken geven en er zal ook een politiefoto worden gemaakt, maar die foto zal niet publiekelijk worden gedeeld. 

Tenminste, als Trump ‘m niet zelf laat lekken. 

Trump zal dinsdagmiddag bij de rechtbank in New York worden voorgeleid en in die staat is het verboden om foto’s van iemands arrestatie vrij te geven “tenzij openbaarmaking van dergelijke foto’s een specifiek wetshandhavingsdoel dient en openbaarmaking niet is uitgesloten door staats- of federale wetten”. 

Maar volgens strafrechtadvocaten zijn er geen wetten die Trump zouden kunnen tegenhouden zelf zijn politiefoto – die waarschijnlijk een van de beroemdste uit de geschiedenis zal zijn – te delen.

Het is normaal in de VS dat advocaten van verdachten een kopie van de politiefoto van hun cliënt krijgen bij de voorgeleiding. 

“Als de politiefoto van Trump publiekelijk wordt gedeeld, kan dit zijn status als ‘outlaw’ onder de presidenten versterken en hem voor sommige Amerikanen tot een volksheld maken”, zegt presidentieel historicus Douglas Brinkley tegen Insider. 

"Als presidentieel historicus vind ik het moeilijk om hem in hetzelfde rijtje te plaatsen als beroemde oud-presidenten zoals George Washington en Abraham Lincoln en de Roosevelts", zei Brinkley vorige week tegen NPR over Trump. "Maar Trump is wel een interessant karakter en heeft dezelfde charme als volkshelden en gangsters zoals Al Capone, John Dillinger en Billy the Kid." 

"Het publiek houdt van dit soort boeven. Hoe deze zaak zich gaat ontwikkelen is daarom zeker van belang, aangezien Trump de leider is van de Republikeinse partij en een gooi gaat doen naar het presidentschap in 2024", aldus Brinkley. 

Trump is de eerste voormalige Amerikaanse president die strafrechtelijk is aangeklaagd. Hoewel de aanklachten waarmee hij wordt geconfronteerd nog niet openbaar zijn gemaakt, weten we wel dat het Openbaar Ministerie in Manhattan onderzoek heeft gedaan naar de financiën van Trump.

Een cruciaal punt is de mogelijke rol van Trump bij de betaling van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels door Michael Cohen, de voormalige advocaat van Trump. Dat gebeurde enkele dagen vóór de presidentsverkiezingen van 2016.

Een advocaat van Trump, Alina Habba, heeft tegen CNN gezegd dat het mogelijk vrijgeven van zijn politiefoto "geen doel heeft" en dat zij het zelfs "een probleem vindt als de foto zou worden gelekt."

"Politiefoto’s zijn alleen bedoeld om iemands identiteit te achterhalen of een voortvluchtige te vinden, niet om commotie te creëren. Trump is een van de bekendste mensen ter wereld, dus in zijn geval is het publiek maken van de foto niet nodig", zei Habba. 

Ondertussen verspreiden mensen op social media al een hoop door AI-software gegenereerde nepfoto's van de arrestatie van Trump.

LEES OOK: Trump wil na zijn voorgeleiding terugvliegen naar Mar-a-Lago om een toespraak te houden: hij mag volgens juridische experts waarschijnlijk gaan en staan waar hij wil