Hoewel Donald Trump het politiek gezien wel lijkt te zien zitten om gearresteerd te worden, blijft hij tegelijkertijd waarschuwen dat als dit gebeurt, er rellen in Amerika zullen uitbreken. Vrijdagochtend waarschuwde Trump op sociale media voor een derde keer deze week dat zijn arrestatie “mogelijk” zou leiden tot “dood en verderf”.

Afgelopen weekend suggereerde de voormalige president dat hij dinsdag in de boeien zou worden geslagen en zou worden aangeklaagd door de staat New York. Omdat er heel veel zaken tegen de voormalige Amerikaanse president lopen, was het aanvankelijk onduidelijk om welk onderzoek het zou gaan.

Inmiddels is duidelijk dat de dreigende arrestatie draait om de zwijggeldaffaire rond pornoster Stormy Daniels. Enkele weken voor de presidentsverkiezingen van 2016 zou Trump via zijn toenmalige advocaat Michael Cohen 130.000 dollar hebben betaald aan Daniels, om te voorkomen dat zij zou onthullen dat ze een affaire met de getrouwde politicus zou hebben gehad.

Deze onthulling had de potentie om de verkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van zijn toenmalige tegenstander, de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Daarom zou het smeergeld dat actrice Daniels ontving, gezien kunnen worden als een overtreding van de wetgeving rond campagnefinanciering.

Onbekend terrein voor openbaar aanklager New York

Een mogelijke aanklacht en arrestatie van Trump in deze zaak ligt echter gevoelig. Nog nooit is een voormalige president in de VS aangeklaagd en gearresteerd in een strafrechtelijk onderzoek. In het geval van Trump gaat het bovendien om iemand die zich opnieuw kandidaat heeft gesteld voor de aankomende verkiezingen van 2024.

De openbare aanklager in New York, Alvin Bragg, begeeft zich dus op onbekend terrein. Hij loopt daarbij het risico dat er een "politieke vuurstorm" uitbreekt, waarschuwt de krant The New York Times.

De voormalige president maakt hier dankbaar gebruik van. Met verschillende berichten op zijn socialmediaplatform Truth Social probeert hij zijn aanhangers op te jutten en aanklager Bragg te beledigen.

"Wie en waarom doet iemand dit?", schrijft Trump onder andere op Truth Social. "Zeker als het duidelijk is dat er geen misdaden zijn gepleegd en dat zulke valse aanklachten kunnen leiden tot dood en verderf, die mogelijk catastrofaal kunnen zijn voor ons land. Alleen een gedegenereerde psychopaat die Amerika haat, doet dit".

New York bereidt zich voor op demonstraties

Afgelopen weekend riep Trump zijn aanhangers op te protesteren tegen zijn aanstaande arrestatie. De voormalige president probeert de meest rechtse flank van de Republikeinse Partij op te jutten - met uitspraken als "take our country back" - en zo het werk van Bragg en de staat New York te bemoeilijken.

Vooralsnog is Trump niet gearresteerd. Ook zou de zogeheten Grand Jury, een niet-openbare zitting van juryleden die het bewijs van de openbaar aanklager moeten beoordelen voordat de zaak door mag gaan, deze week niet meer samenkomen om te vergaderen.

Toch wordt de rechtbank in Lower Manhattan sinds afgelopen weekend zwaar beveiligd. Er zijn er ook barricades opgeworpen rond Trump Tower op Fifth Avenue, om ervoor te zorgen dat eventuele demonstraties niet uit de hand lopen.

Lees ook: Trump is hoofdverantwoordelijke voor bestorming Capitool op 6 januari, volgens Amerikaanse parlementaire commissie