Dinsdag wordt voormalig president Donald Trump voorgeleid bij de rechtbank in Manhatten, maar daarna zal hij direct terugvliegen naar zijn resort Mar-a-Lago in Florida om een toespraak te houden over de rechtszaak.

Trump zal naar eigen zeggen maandagavond naar New York vliegen om dinsdagmiddag te verschijnen voor de rechtbank in Manhattan. Zijn advocaat Susan Necheles zegt tegen Insider dat “het een soepele overgave zal zijn.”

Op de dag van de voorgeleiding zal er geen dramatische ‘perp walk’ zijn, een wandeling onder politiebegeleiding langs de pers. Er zullen vingerafdrukken worden gemaakt van de voormalig president, een politiefoto en DNA worden afgenomen uit zijn wang.

Bij zijn voorgeleiding zal hij verschijnen voor een rechter, de aanklachten aanhoren en een pleidooi voeren. Daarna zal hij terugvliegen naar Mar-a-Lago om een speech te houden, zei Trump zondag.

Juridische experts, onder wie een voormalig stafmedewerker van het rechtsdistrict in Manhattan, zeggen dat Trump zal moeten voldoen aan de voorwaarden voor zijn voorlopige vrijlating, nadat hij is voorgeleid.

Strafrechtadvocaten Ambrosio Rodriguez en Joshua Ritter uit Los Angeles zeggen tegen Insider dat het hoogstonwaarschijnlijk is dat de voormalig president reisbeperkingen krijgt opgelegd. "Er is nauwelijks vluchtrisico", zegt Ritter. "Hij is een van de meest bekende mensen op deze planeet en ik denk niet dat er serieuze zorgen zijn dat niet zal verschijnen bij toekomstige zittingen". 

Trump heeft niet gezegd wat de inhoud van zijn toespraak zal zijn, maar mogelijk krijgt hij beperkingen opgelegd over wat hij mag zeggen over de zaak.

Voormalig stafmedewerker Duncan Levin van het rechtsdiscrict Manhattan zegt tegen Insider dat het "extreem waarschijnlijk is dat er in deze zaak een zwijgplicht zal worden opgelegd."

"Een zwijgplicht is heel gebruikelijk in strafzaken, zeker bij zaken waar op voorhand al een enorme hoeveelheid media-aandacht voor is", zegt hij.

Strafrechtadvocaat Rachel Fiset zegt tegen Insider dat het "niet verrassend zal zijn" als Trump een zwijgplicht krijgt opgelegd, maar zegt dat het dan wel twee kanten opwerkt: ook de openbaar aanklager zal dan niks los mogen laten over de zaak. 

Als de rechter Trump beperkingen oplegt, dan is het volgens Fiset heel waarschijnlijk dat hij "de grens zal opzoeken van wat hij wel en niet kan zeggen."

Rodriguez denkt juist dat er helemaal geen zwijgplicht opgelegd gaat worden. "Ik denk niet dat er een zwijgplicht bestaat die Trump kan doen laten zwijgen", zegt Rodriguez.

Naar verwachting zullen de aanklachten tegen Trump openbaar worden tijdens de voorgeleiding. Een bron zegt tegen Insider dat er minstens één aanklacht tegen hem is waar een celstraf op staat. Twee bronnen zeggen tegen CNN dat er in totaal meer dan 30 beschuldigingen zijn tegen Trump vanwege fraude.

LEES OOK: Pornoster Stormy Daniels zegt dat t-shirts met #teamstormy en gesigneerde foto’s over de toonbank vliegen, nu Trump wordt aangeklaagd