• De vrije val van de cryptomarkt heeft ervoor gezorgd dat de waarde van dogecoin met ruim 70 procent is gekelderd sinds de piek begin mei.
  • Een mysterieuze belegger bezit 28 procent van alle dogecoins in omloop.
  • De waarde van de belegging van deze ‘walvis’  is met 17 miljard dollar gedaald sinds mei en bedraagt nog zo’n 7 miljard dollar.
  • Toch blijft deze ‘walvis’ dogecoins inslaan.

De mysterieuze belegger die ruim 28 procent van alle dogecoins bezit, heeft de waarde van dit belang flink zien dalen sinds mei. De ludieke cryptomunt dogecoin maakte sinds de piek begin mei een duikvlucht van meer dan 70 procent.

In de digitale portemonnee van de grootbezitter van dogecoins, ook wel een ‘walvis’ genoemd, bevinden zich momenteel zo’n 37 miljard dogecoins. Begin mei waren die nog 24 miljard dollar waard.

De vrije val van de cryptomarkt de afgelopen weken heeft de prijs van de door een meme geïnspireerde dogecoin sterk doen dalen. De waarde van het belang van de dogecoin-walvis is hierdoor met 17 miljard dollar gedaald naar ongeveer 7 miljard dollar.

Duikvlucht dogecoin sinds piek in mei

De hype rondom de dogecoin bereikte begin mei een piek rond dezelfde tijd dat topman Elon Musk van Tesla optrad bij de Amerikaanse comedyshow Saturday Night Live. Daar besprak Musk zoals handelaren al vermoedden, zijn favoriete crypto: de dogecoin.

Maar Musk, de 'dogefather', verwees er tijdens de uitzending gekscherend ook naar als 'oplichterij'.

Hoe groot de invloed van Elon Musk op de cryptomarkt precies is, valt lastig te zeggen. Duidelijk is wel dat de dogecoin sinds mei mee omlaag is gegaan met de algehele daling van de cryptomarkt.

De ludieke cryptomunt piekte op 9 mei op 0,72 dollar en ging daarna gestaag omlaag. Dinsdag zakte de dogecoin verder weg en daalde de cryptomunt tot ongeveer 0,18 dollar.

Is de walvis wel een handelaar?

De dogecoin-walvis heeft sinds de piek van deze crypto in mei geen dogecoins van de hand gedaan. In plaats daarvan kocht deze gebruiker meer dogecoins in, zij het in kleine hoeveelheden.

Afgelopen maandag voegde de walvis een enkele dogecoin toe aan zijn portfolio. Daarvoor kocht de dogecoin-walvis verschillende hoeveelheden coins voor symbolische bedragen. Zoals de 4,20 dogecoins die de walvis op 10 juni kocht, waarbij 4/20 staat voor 20 april, een officieuze feestdag voor de wietrokende Amerikaanse gemeenschap. Op 9 juni voegde de walvis 6,9 dogecoins toe, een verwijzing naar de datum die dag of het seksstandje met hetzelfde nummer.

Volgens sommige crypto-experts is de walvis waarschijnlijk geen persoon, maar een handelsplatform voor cryptomunten. Anderen speculeren dat de app Robinhood achter de aankopen zit.

Ondanks de recente daling van de koers van de dogecoin zijn er nog genoeg partijen die toekomst zien in deze cryptomunt. Onder meer het Amerikaanse basketbalteam de Dallas Mavericks en de basketballers van Oakland Athletics accepteren dogecoin als betaalmiddel.

Cryptofan Musk heeft zelf een oproep gedaan om de technische infrastructuur van de dogecoin te verbeteren. En Volgens Charles Hoskinson, de oprichter van blockchainplatform Cardano, kan dogecoin in de echte wereld realistische toepassingen hebben.

LEES OOK: Dit zeggen 8 crypto-experts over de kans dat de dogecoin meer wordt dan een speculatieve grap