• De bitcoin noteerde maandag onder de 33.000 dollar, op weekbasis komt dit neer op een verlies van 16 procent.
  • Ook andere cryptomunten zakten weg. De nummer twee op de cryptomarkt, ether, verloor in een week tijd bijna 20 procent van zijn waarde.
  • Cryptomunten gaan sinds een week mee met het zwakkere sentiment op de aandelenmarkt, waar beleggers zijn geconfronteerd met het perspectief van stijgende rentes.

De cryptomarkt heeft het zwaar. Een week geleden stond de belangrijkste cryptomunt, de bitcoin, nog op 41.000 dollar. Sindsdien gaat het sluipend achteruit, waarbij maandagochtend een versnelling is opgetreden.

De bitcoin noteerde maandag onder de 33.000 dollar. Op weekbasis komt dit neer op een verlies van 16 procent.

Ook andere cryptomunten zakten weg. De nummer twee op de cryptomarkt, ether, noteerde maandagochtend nog iets boven de 2.000 dollar, een verlies van ongeveer 19 procent op weekbasis.

De ludieke dogecoin zakte weg naar 0,26 dollar, een verlies van bijna 21 procent op weekbasis.

Onderstaande tabel geeft de situatie weer bij de zeven grootste cryptomunten op maandagochtend omstreeks 9.00 uur.

Bron: Coinmarketcap (21 juni 2021 omstreeks 9.00 uur)
Bron: Coinmarketcap (21 juni 2021 omstreeks 9.00 uur)

De daling van de cryptomarkt loopt enigszins parallel met de verzwakking van het sentiment op de aandelenmarkt, nadat de Amerikaanse centrale bank afgelopen woensdag aankondigde de rente sneller dan verwacht omhoog zal gaan.

Speculeren met geleend geld duurder: dat raakt ook de bitcoin en andere crypto's

De afgelopen jaren hebben centrale banken de economie gesteund door rentes kunstmatig omlaag de duwen en volop 'gratis geld' in het financiële systeem te pompen.

Hierdoor is het extreem goedkoop geworden om met geleend geld te speculeren op financiële markten. Dit geldt zowel voor aandelen als voor andere beleggingen zoals cryptovaluta.

Het perspectief van stijgende rentes maakt dergelijke speculatie duurder en kan drukkend werken op het sentiment op onder meer de cryptomarkt.

Lees ook: Beleggers trekken in juni voor het eerst in maanden geld terug uit zowel ether als de bitcoin – institutionele partijen dubben over crypto

Topbelegger Michael Burry waarschuwde hier afgelopen week expliciet voor.

In algemene zin denkt Burry, die veel geld verdiende doordat hij de zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt en de kredietcrisis van 2008 op tijd voorzag, dat er op veel gebieden sprake is van een enorme zeepbel op financiële markten.

De baas van vermogensbeheerder Scion Asset Management waarschuwde wat betreft de cryptomarkt specifiek voor de risico’s van speculatie met geleend geld.

“Het probleem met #Crypto, zoals met veel dingen, is de hefboom [verhouding tussen de eigen inleg en geleend geld bij een belegging, red.]”, tweette Burry donderdag. “Als je geen idee hebt van de hoeveelheid geleend geld waarmee wordt gewerkt in de cryptomarkt, dan weet je niets van wat er speelt bij crypto.”

China grijpt harder in tegen cryptomunten

Sinds de koersrecords van april en mei, toen de bitcoin op bijna 65.000 dollar piekte, gaan cryptomunten door een zwakkere fase. Een van de factoren die hierbij een rol speelt is de hardere houding van de Chinese overheid tegen de ongereguleerde cryptomarkt.

China voert onder meer strijd tegen het delven van cryptomunten zoals bitcoins. In de zuidwestelijke provincie Sichuan is een verbod opgelegd voor het zogenoemde 'minen' van digitale munten. In die provincie zijn veel producenten van cryptomunten te vinden omdat er een groot aanbod is van goedkope stroom uit waterkrachtcentrales en het 'minen' veel energie verbruikt. Het gaat hierbij om het goedkeuren van transacties op digitale logboeken (blockchains) met behulp van computers die veel stroom verbruiken.

De lokale autoriteiten in Sichuan hebben energiebedrijven opdracht gegeven te stoppen met het leveren van stroom aan miners van digitale munten.

China is goed voor ongeveer driekwart van het delven van alle cryptomunten in de wereld. Sichuan is hiervoor een zeer belangrijk gebied, net als de regio Binnen-Mongolië. Ook daar is het delven van de crypto's sterk aan banden gelegd en worden burgers aangemoedigd illegale miners bij de autoriteiten aan te geven.

Beijing treedt de laatste tijd op meerdere terreinen harder op tegen digitale munten, mede vanwege financiële risico's die met de handel in crypto's zijn gemoeid.

Het grote energieverbruik bij het minen staat tevens haaks op de duurzame ambities van China. Volgens China worden cryptomunten vaak gebruikt voor zwarte handel, witwassen van geld, wapensmokkel, gokken en drugshandel.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Miljardair Mark Cuban verslikt zich in cryptomunt Titan, die binnen dag van $60 naar 0 ging – cryptomarkt rijp voor implosie, aldus goeroe Michael Burry