Bij een ernstig treinongeluk dinsdagochtend in de buurt van Dalfsen is de machinist van de trein overleden. 

De passagierstrein van Arriva botste tegen een hoogwerker die het spoor over probeerde te steken via een beveiligde overweg. Daarbij heeft de berijder waarschijnlijk een inschattingsfout gemaakt.

Vier treindelen kwamen op hun kant terecht. De trein lag deels in de weilanden naast het spoor. “Het eerste beeld was verschrikkelijk, het ziet er echt dramatisch uit. Maar uiteindelijk valt het beeld mee”, zei burgemeester Han Noten van Dalfsen.

De trein had in totaal ongeveer vijftien inzittenden. Twee van hen zijn naar een ziekenhuis in Zwolle gebracht, vier anderen werden ter plekke behandeld. De passagiers zijn opgevangen in Ommen. Daar krijgen ze slachtofferhulp.

Berijder aangehouden

De berijder van de hoogwerker is aangehouden voor nader onderzoek. Hij heeft zichzelf net op tijd in veiligheid weten te brengen. Hij sprong van twee à drie meter hoogte naar beneden toen hij de trein zag naderen. “We hebben van ooggetuigen begrepen dat dit ternauwernood goed is gegaan”, aldus Noten. De man is lichamelijk ongedeerd maar “afschuwelijk geschrokken”.

Het ongeluk gebeurde bij een overweg tussen Dalfsen en Ommen. De spoorlijn is waarschijnlijk nog wel een paar dagen gestremd, verwacht spoorbeheerder ProRail. "De trein moet worden weggehaald, de overweg moet worden hersteld en we weten niet hoe ernstig het spoor zelf is beschadigd", zegt een woordvoerder.

Vorig jaar waren er 33 ongelukken op spooroverwegen waarvan dertien met dodelijke afloop. Van de 33 ongelukken waren er dertig bij een beveiligde overweg. Drie ongevallen waren bij een onbeveiligde overweg, blijkt uit cijfers van ProRail. In totaal telt ons land 2.500 spoorwegovergangen.

Rutte spreekt burgemeester

Mark Rutte heeft dinsdag contact gehad met burgemeester Noten van Dalfsen. De premier meldt op Twitter dat hij heeft gesproken met Noten: "Hem sterkte gewenst en steun toegezegd". Rutte geeft verder aan dat zijn gedachten zijn "bij slachtoffer en gewonden".

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu is geschrokken van het ernstige treinongeluk. Ze laat in een reactie weten dat haar medeleven uitgaat naar alle slachtoffers en nabestaanden.

Harde slag voor Arriva

Voor Arriva is elk dodelijk ongeluk "een hele harde slag", laat Arriva-directeur Anne Hettinga weten op de website van het vakblad OVPro. "Het raakt me echt", zegt Hettinga, die zich in Dalfsen op de hoogte stelde van de situatie.

"Ik voel me verantwoordelijk voor iedereen die bij Arriva werkt. Dat is een menselijke reactie, ik vind dat dat zo hoort. Onze medewerkers moet de betrokkenheid van de leiding ook voelen en moeten voelen dat dat oprecht is", aldus de directeur.

Arriva heeft in verband met het treinongeval een gratis informatienummer geopend: 0800 0200746.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl