• Van de huidige coronagolf zijn niet zeer ingrijpende gevolgen te verwachten, zegt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in Nieuwsuur.
  • Hij denkt dat de economische impact van het coronavirus bij elke volgende uitbraak minder hevig zal zijn.
  • Knot stelt dat het belangrijk is om de oplopende inflatie goed in de gaten te houden en zegt ook dat er in Nederland ruimte is voor een loonstijging.
  • Lees ook: Rutte dreigt met versnelde invoering zwaardere coronamaatregelen, als naleving basisregels achterblijft

De Nederlandse economie heeft de coronacrisis tot nu toe zeer goed weerstaan. Ook van de huidige coronagolf zijn niet zeer ingrijpende gevolgen te verwachten, heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maandag in Nieuwsuur gezegd.

Als er strengere maatregelen komen om de golf terug te dringen kan de economie iets harder geraakt worden, maar het is volgens Knot moeilijk te zeggen hoe sterk die reactie zal zijn.

“Onze economie heeft veel flexibiliteit getoond. De eerste lockdown had veel grotere economische effecten dan de tweede”, riep Knot in herinnering. “Blijkbaar hebben bedrijven en huishoudens een manier gevonden om om die lockdown heen te werken.”

‘Steun vanuit overheid speelde grote rol’

Knot denkt dat de economische impact van het coronavirus bij elke volgende uitbraak minder hevig zal zijn. Daarbij speelde de steun vanuit de overheid aan bedrijven ook een grote rol, beseft hij.

Dat er nu er weer maatregelen worden genomen ook weer steun komt is dan ook logisch. "Het is daarbij slim om te kiezen voor een tegemoetkoming in de vaste lasten en niet voor loonsteun", vindt de DNB-president. "Met een arbeidsmarkt die zo goed draait als die in Nederland vinden mensen die nu hun baan verliezen vrij snel nieuw werk."

De afgelopen tijd steeg de inflatie wel hard en dat is volgens Knot iets om "de vinger goed bij aan de pols te houden". In de prijsstijgingen zitten bepaalde tijdelijke effecten die na een jaar weer verdwijnen, zoals de gevolgen van een tijdelijke btw-verlaging in Duitsland en de verhoging van het collegegeld in Nederland.

Ook zijn er effecten die tijdelijk zijn, maar waarvan we niet weten hoe lang ze precies spelen, aldus Knot. "Denk aan problemen met vrachtvervoer en tekorten aan bepaalde producten. Dat wordt op den duur wel ingevuld met extra capaciteit, maar het kan even duren."

'Ruimte voor een loonstijging'

Juist die laatste categorie kan zorgen voor langdurigere hoge inflatie. Sommige experts waarschuwen ook voor zogenoemde tweede-ronde-effecten, die worden veroorzaakt door hogere lonen die bedrijven dan weer doorberekenen waardoor de inflatie verder stijgt en de lonen weer omhoog moeten. "Maar op dat punt zijn we nog lang niet. Er is in Nederland ruimte voor een loonstijging", aldus Knot.

Beleidsbepalers van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn er tot nu toe van overtuigd dat de inflatie op de middellange termijn niet boven de 2 procent uitkomt. "En daar maken we beleid op, want wat wij doen heeft pas na enige tijd effect." Een renteverhoging op korte termijn zit er dus voorlopig niet in.

LEES OOK: De oplopende inflatie is tijdelijk, zegt de ECB, maar daar is DNB-baas Klaas Knot niet zo zeker van – ‘Inflatie jaren 70 kwam ook onverwacht’