Demissionair premier Mark Rutte doet een dringende oproep aan iedereen om zich beter te houden aan de basismaatregelen tegen het coronavirus. Anders kan het kabinet het zich volgens hem mogelijk niet permitteren te wachten met extra maatregelen tot 3 december, de dag waarop vooralsnog het volgende ‘weegmoment’ gepland staat.

Het Outbreak Management Team (OMT) waarschuwt volgens Rutte in zijn jongste advies dat te veel mensen de basisregels laten versloffen, bijvoorbeeld door niet thuis te blijven en te testen bij klachten, geen afstand te houden en onvoldoende te ventileren. De naleving daarvan is “bepalend voor het aantal besmettingen”, zo benadrukt de premier.

Het dagelijkse aantal positieve testen ligt al dagen op rij boven de 20.000. Dat getal moet naar beneden, wil de zorg niet volkomen overbelast raken door de toestroom van coronapatiënten. Nu al is het “spannend” in de ziekenhuizen, waarschuwt Rutte. Het is volgens hem dan “heel belangrijk om de komende dagen een kentering te zien, ook in de naleving van de basisregels”.

Het demissionaire kabinet kondigde anderhalve week geleden al extra maatregelen aan om het snel stijgende aantal besmettingen terug te dringen. Met onder meer beperktere openingstijden voor horeca en winkels en het weren van publiek bij sportwedstrijden hoopt het “een harde klap” toe te brengen aan het virus. Maar het duurt nog zeker tot het einde van de week voordat de effecten van die ingrepen zichtbaar worden, aldus Rutte.

De Jonge: Code Zwart nog "heel ver weg"

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn we nog "heel ver vandaan" van code zwart in de ziekenhuizen. Hij ziet de uitspraken van de ziekenhuizen hierover vooral als een "uiting van zorg".

De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) waarschuwde maandag nog voor code zwart. In dit scenario hebben ziekenhuizen geen bedden meer over en moet er tot "niet-medische selectie" worden overgegaan wie nog wordt opgenomen.

De Jonge wees erop dat momenteel 450 tot 460 bedden op de ic's zijn bezet. Dat kan worden opgeschaald naar 1350 bedden, zei hij. Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt al weken op, net als het aantal opnames in de ziekenhuizen.

Ruim 23.000 nieuwe besmettingen

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 23.066 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het op een na hoogste aantal ooit. Afgelopen donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo'n 23.600 positieve tests.

In de afgelopen zeven dagen zijn 151.196 besmettingen bevestigd. Dat is het hoogste weektotaal ooit. Vorige week maandag werd voor het eerst de grens van 100.000 positieve tests in een week tijd gepasseerd, nu gaat Nederland voor het eerst door de barrière van 150.000 positieve tests in zeven dagen.

Het weektotaal ligt 49 procent hoger dan vorige week, dus de verspreiding van het virus verliest nog geen tempo. Gemiddeld komt het neer op bijna 21.600 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde stijgt voor de 53e dag op rij en dat is bijna een record.

Het RIVM kreeg in de afgelopen dag 29 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden. Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 22 februari, precies negen maanden geleden. Doorgaans meldt het RIVM op maandagen wat minder sterfgevallen. Mensen die in het weekeinde zijn overleden, worden vaak in de loop van maandag geregistreerd, waarna ze meegeteld worden in de cijfers die het RIVM op dinsdag naar buiten brengt.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM het overlijden van 247 coronapatiënten. Dat komt neer op gemiddeld ruim 35 sterfgevallen per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 12 maart.

LEES OOK: Van communicatiecrisis naar crisiscommunicatie: Mark Rutte en Hugo de Jonge moeten snel schakelen, anders wordt het een extra lange Covid-winter