In de schappen van slijters is steeds meer plaats voor wijnen uit relatief nieuwe wijnlanden als Argentinië en Zuid-Afrika. Maar in de top tien van de duurste wijnen ter wereld overheerst het traditionele wijnland Frankrijk nog altijd.

Dat blijkt uit een nieuwe inventarisatie van de de Nieuw-Zeelandse wijnsite wine-searcher.com. Deze site registreert sinds 1998 prijzen van wijnen. In de database worden prijzen van bijna 7 miljoen wijnen bijgehouden van ruim 50 duizend handelshuizen.

De top-10 van ‘duurste wijnen’ bestaat uit gemiddelde prijzen van topwijnen, ongeacht het wijnjaar. De prijzen zijn voor flessen van 0,75 liter. Daarnaast geeft wine-searcher.com de hoogste bekende verkoopprijzen van topwijnen. Een wijn die gemiddeld hoog scoort hoeft dus niet per se de hoogste individuele verkoopprijs te hebben.

In de nieuwste editie zijn de Fransen nog altijd zeer dominant, met 8 van de 10 duurste wijnen. Opmerkelijk genoeg worden er echter ook twee plekken in de lijst bezet door Duitse wijnen. De Britse krant The Daily Mail ging dieper in op de de specifieke kenmerken van de top-10.

1.Domaine de la Romanée-Conti, Romanée- Conti Grand Cru, Côte de Nuits. Gemiddelde prijs: 10.605 euro/Hoogste prijs: 29.728 euro

Volgens experts is dit de perfecte Bourgondische wijn. Een wijnhuis mag pas het etiket Romanée-Conti  Grand Cru op zijn fles plakken als de wijn minstens voor 85 procent uit Pinot Noir-druiven bestaat.  Deze wijn kreeg ooit  de zegen van de aartsbisschop van de Parijs, die de smaak omschreef als ‘fluweel en satijn’ gevat in een fles.

2.Henri Jayer Cros Parantoux, Vosne-Romanée, Premier Cru (Frankrijk). Gemiddelde prijs: 6.243 euro/Hoogste prijs: 12.596 euro

Het bijzondere aan deze wijn is dat de druiven op een stuk grond van ongeveer één hectare worden verbouwd. Deze Bourgondische wijn heeft een volle, rijke smaak. Na 2001 heeft Henri Jayer de productie overgedaan aan zijn neef Emmanuel Rouget. Wijnverzamelaars zijn tuk op flessen uit de oogsten van Henri Jayer zelf. Ligt er bij jou nog eentje in de kelder te verstoffen, dan kan hij volgens kenners zomaar duizenden euro's opleveren.

3.Egon Muller-Scharzhof Scharzhofberger Rielsing Trockenbeerauslese (Duitsland). Gemiddelde prijs: 5.837 euro/Hoogste prijs: 10.718 euro

De top drie blijft een Europees feestje maar op de derde plek staat nu eens geen Duitse wijn. De druiven van deze Riesling worden verbouwd in de Rheingau-wijngaard die aan de oever van de Moezel ligt. Duitse wijnen zijn vaak ondergewaardeerd door het imago van onder meer de Liebfraumilch, de bekende Duitse zoete wijn die in grote massa's geproduceerd werden in de jaren zestig en zeventig,  maar daarna fors in populariteit afnamen. Deze Riesling uit het jaar 2010 kreeg de volledige 100 punten van de jury.

4.Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru, Côte de Beaune (Frankrijk). Gemiddelde prijs: 4.741 euro/Hoogte prijs: 8.079 euro

Deze Grand Cru is de eerste en enige witte wijn in de lijst. Deze biologische wijn is gemaakt op het beroemde Puligny-Montrachet landgoed. De groeicyclus van de druiven is afgestemd op de stand van de maan. De witte Chardonnay smaakt naar verluidt rookachtig, boterachtig en bezit een stevige zuurgraad.

5.Joh. Jos Prum Wehlener Sonnenuhr Riesling Trockenbeerauslese (Duitsland) Gemiddelde prijs: 4.361 euro/Hoogste prijs: 11.486 euro

Hoewel Duitsland niet bepaald bekend staat als een land waar luxe wijn vandaan komt is deze Riesling alweer de tweede notering in de lijst. Volgens kenners winesearcher.com blinkt deze wijn vooral uit in verfijning, het krachtige element is meer op de achtergrond. De druiven van deze wijn groeien op een steil oplopende heuvel gericht op het zuidwesten.

6. Domaine Leroy Musigny Grand Cru, Cote de Nuits (Frankrijk). Gemiddelde prijs: 4.088 euro/Hoogste prijs: 13.280 euro

In  deze wijngaard worden al tientallen jaren geen kunstmest, insectenverdelgers en  andere bestrijdingsmiddelen gebruikt. De wijn wordt biologisch geproduceerd. Extra bijzonder is dat alle druiven handmatig worden gekeurd en geselecteerd,  in plaats van dat ze zoals bij de meeste chateaus op een lopende band voorbij rollen.

7.Christophe Roumier Musigny Grand Cru, Côte de Nuits (Frankrijk). Gemiddelde prijs: 4.050 euro/Hoogste prijs: 11.146 euro

Net als bij de nummer zes zijn ook de druiven van deze wijn met de hand geselecteerd. De wijngaard stamt uit 1924 en is gestart door George Roumier die zijn eerste fles in 1945 presenteerde. Hij werd later opgevolgd door zijn zoon Jean-Marie die de wijngaard samen met zijn zoon verder ontwikkelde. Kleinzoon Christophe nam in 1992 de wijngaard over.

8. Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru, Côte de Beaune (Frankrijk). Gemiddelde prijs: 3.763/Hoogste prijs: 8.840 euro

Deze wijn heeft meer onderscheidingen gekregen dan welke andere ook. De prestigieuze wijngids Guide Hachette des Vins onderscheidde deze wijn achtereenvolgens in 2003, 2004 en 2005, elk jaar met drie sterren. Kenners die de wijn proefden prezen de geur van de wijn die werd omschreven als een 'multidimensionaal aroma van honing, grafiet, peer, ananas, sinaasappelschil en vanille'. Dat lijkt wel een erg grote variëteit aan smaken. Eerst zelf maar eens proeven.

9. Domaine Jean-Louis Chave Ermitage Cuvée Cathelin, Rhône (Frankrijk). Gemiddelde prijs: 3.064 euro/Hoogste prijs: 6.132 euro

Deze wijn wordt gemaakt op wijngaard die al sinds 1481 in handen is van dezelfde familie. De wijn heeft een dieprode kleur en is gemaakt van de als krachtig bekend staande Shirazdruif. In zijn vroege leven smaakt de wijn relatief licht en bloemachtig. Naarmate de wijn ouder wordt, verandert de smaak en wordt die meer peperachtig en kruidig.

10.Henri Jayer Echezeaux Grand Cru Côte de Nuits (Frankrijk). Gemiddelde prijs: 2.801 euro/Hoogste prijs: 12.081 euro

De Franse wijnbouwer Henri Jayer, die tot 2001 actief was, toonde zich een fel tegenstander van het gebruik van chemicaliën in zijn wijngaarden. In plaats daarvan koos hij ervoor om zelf elk stukje onkruid uit te grond te halen. Ook weigerde hij de wijn te filteren en hij ontdeed elke druif consequent van het stukje steel. Hij geloofde er verder in dat enkel een lage productie goede wijn kan opleveren. Zoals hierboven gemeld stopte Henri na 2001 zelf als wijnproducent, maar zijn naam is nog wel in gebruik als handelsmerk.

Lees ook

Mayo-oorlog tussen Unilever en duurzame startup die gesteund wordt door Bill Gates

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl