Het stellen van Kamervragen is een belangrijk middel voor het parlement om de uitvoerende macht te controleren. Maar dat is niet gratis.

Gemiddeld kost een Kamervraag 3.750 euro, zo berekende het ministerie van Binnenlandse Zaken enkele jaren geleden. Afgelopen jaar werden er 2.977 vragen gesteld in de Tweede Kamer. Dat komt dus neer op een kostenpost van ruim 11 miljoen euro.

Besparingsplatform Actiecode.nl dook in de onderliggende cijfers en bekeek hoe het zat met de Kamervragen per partij. Uiteraard is het zo grotere partijen per definitie méér vragen stellen dan kleinere partijen. En dat oppositiepartijen doorgaans actiever zijn. Verwonderlijk is dan ook niet dat de SP afgelopen jaar aan kop ging met het aantal Kamervragen: 675 stuks.

Maar eerlijker is om te kijken naar het aantal Kamervragen per zetel. Onderstaande grafiek geeft dat weer als een ‘kostenplaatje’ per partij. Dus de kosten van de Kamervragen per partij gedeeld door het aantal zetels.

Aan kop gaat hier opnieuw de SP, gevolgd door de Groep Bontes/Van Klaveren (de voorloper van Voor Nederland, de partij van Jan Roos). Op de derde plaats staat de Partij voor de Dieren.

LEES OOK 4 tips om strategisch te stemmen -als je meer tactisch dan principieel denkt