De Nederlandse economie blijft de komende jaren sterk presteren. Maar het is wel een economie die er heel anders uitziet dan vóór de kredietcrisis van 2008. Belangrijkste verschil is de opmars van flexwerkers in alle soorten en maten.

Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in een maandag gepubliceerd rapport.

Bovenstaande grafiek laat zien dat het aantal werknemers met vaste contracten sinds de crisis met ruim 450 duizend personen is gedaald, terwijl er 750 duizend flexwerkers zijn bij gekomen. Dat wil zeggen zelfstandigen, werknemers met flexibele contracten en uitzendkrachten.

In 2016 nam het aantal werknemers met een vast contract voor het eerst sinds de crisis weer toe, maar volgens de economen van DNB is het nog te vroeg om te spreken van een trendbreuk. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is namelijk nog harder gegroeid afgelopen jaar.

Zzp-beroepen die groeien of juist krimpen

Onderstaande grafiek laat zien waar de groep van zelfstandigen (zzp’ers) oprukt. Dat is sinds 2015 vooral bij beroepen in de bouw, transport en persoonlijke dienstverlening.

Typische krimpberoepen voor zzp'ers zijn schrijvers en kunstenaars, tuinders, sportinstructeurs en medische vakspecialisten.

DNB waarschuwt voor een kloof die dreigt te ontstaan door de grote toename van het aantal flexwerkers. Die vraagt volgens DNB-directeur Job Swank om aanpassingen op het gebied van bijvoorbeeld belastingen en sociale zekerheid. ,,Het mag geen tegenstelling zijn tussen kwetsbaren en weerbaren'', zei hij.

Groei Nederlandse economie in 2017: 2,3 procent

DNB schat de groei van het bruto binnenlands product (bbp) voor heel 2016 op circa 2,1 procent. Dat is flink meer dan de 1,5 procent waar de centrale bank bij zijn vorige prognose in juni op rekende.

De groei trekt volgens DNB dit jaar verder aan naar 2,3 procent en valt in 2018 iets terug naar een ,,nog steeds solide'' 1,7 procent.

De binnenlandse consumptie was afgelopen jaar de belangrijkste groeimotor, en blijft dat ook de komende twee jaar. Consumenten zien het zonnig in, mede dankzij een verder dalende werkloosheid en een aanhoudend herstel op de woningmarkt. ,,Een mooie basis voor het volgende kabinet om aan de toekomst te werken'', aldus directeur Swank.

DNB heeft wel een 'wensenlijstje' voor de regering die na de verkiezingen van maart het stokje overneemt. Zo blijft de toezichthouder hameren op een geleidelijke verdere inperking van de hypotheekrenteaftrek en een pensioenstelsel met meer ruimte voor individueel maatwerk.

AOW terug naar 65: slecht idee

Het pleidooi van sommige partijen om de AOW-leeftijd weer te verlagen naar 65 jaar, vindt Swank een erg slecht idee. ,,Buitengewoon jammer dat dit weer opkomt'', zei hij. ,,Iedereen weet dat dit miljarden gaat kosten, het is niet nodig en niet op te brengen.'' De verhoging is volgens hem juist een van de meest geslaagde hervormingen van de laatste jaren.