Op de Amsterdamse Zuidas schijnt de zon alweer een tijdje.

Rondlopend in het zakendistrict kan je niet anders concluderen dan dat de economische crisis voorbij is. Er worden volop nieuwe torens gebouwd, de kantoren zitten vol en en na vijven staat het op straat vol met borrelende mensen. 

Het plein aan de stadskant van Station Zuid heeft een hoop terrassen en aan de andere kant van het station op het Gustav Mahlerplein wordt gebouwd aan het nieuwe paradepaardje van ABN AMRO, het Paviljoen. Dit jaar nog opent het circulaire gebouw haar deuren voor iedereen die wil vergaderen of borrelen. Ook mensen die niet bij de bank werken zijn welkom. 

Een beroepsgroep die goed is vertegenwoordigd op de Zuidas is de advocatuur. Grote spelers als De Brauw Blackstone Westbroek, NautaDutihl en Houthoff Buruma zijn er gevestigd. Als je geïnteresseerd bent in het reilen en zeilen binnen de advocatuur moet je bij Advocatie zijn, een nieuwswebsite voor advocatuur in Nederland. Ook publiceert de website jaarlijks interessante lijstjes om je een beeld te geven van de hiërarchie binnen deze wereld.

Hieronder een lijst met de top twintig van grootste advocatenkantoren van Nederland. Door middel van een enquête, en door te kijken naar alle kantoren ín en net buiten de top vijftig, komt de website tot een afgewogen selectie.

Bron: Advocatie

Stagiairs

Ook is gekeken naar de hoeveelheid stagiairs per kantoor. Dit is ook een graadmeter om te bepalen hoe bedrijven het doen, kantoren die hoog in de ranglijst van Advocatie staan hebben doorgaans een groot aantal stagiairs.

Bron: Advocatie

Salarissen

Ten slotte heeft Advocatie een overzicht gemaakt van de salarissen die betaald worden aan de eerstejaars, vierdejaars en zevendejaars advocaten. Daarbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat aardig wat grote kantoren niet hebben meegewerkt aan het onderzoek. Ieder kantoor zal zo zijn eigen reden hebben om hier niet aan me te werken, waarschijnlijk is dat ze geen zin hebben om dergelijke informatie met iedereen te delen.

Een ander argument zou kunnen zijn dat het kantoor bij een lage score qua salaris moeilijker nieuw talent aan kan trekken. Opvallend is dat het van origine Britse Linklaters in alle categorieën het meeste betaald. Als eerstejaars verdien je hier 4.090 euro bruto per maand. Dat is 456 euro meer dan bij de nummer twee Hogan Lovells. Alle bedragen zijn exclusief vakantiegeld en eventuele toeslagen.

Bron: Advocatie

Ook hier is het verschil tussen Linklaters en in dit geval de Brauw groot, bij Linklaters verdien je 510 euro meer als vierdejaars advocaat.

Bron: Advocatie

Als zevendejaars advocaat verdien ja bij de top twintig kantoren tussen de 8.565 en 5.654 euro bruto per maand. Het verschil tussen de nummer 1 en nummer 20 is aanzienlijk te noemen, 2.911 euro. Linklaters heeft aan Advocatie laten weten dat ze het ook als ambitie zien om het best betaalde kantoor te zijn.

"De opdrachten waaraan ons kantoor werkt, zijn vaak uitdagend en wij vragen dan ook veel van onze mensen. Daar moet je een uitstekende beloning tegenoverstellen. Het salaris is daarvan een component en dat kan binnen onze werkomgeving en in deze markt niet anders dan zeer competitief zijn", aldus Linklaters tegenover Advocatie.

Bron: Advocatie

LEES OOK: Waarschijnlijk begrijp je niets van dit toetsenbord, tenzij je een advocaat bent