De wereld van megabedrijven wordt gedomineerd door bekende namen uit de techwereld, energiereuzen en banken. Maar hoe zit het met de beloning van de bazen van de grootste ondernemingen ter wereld?

Kredietbureaus Moody’s en Fitch maakten afgelopen week bekend wat de meest winstgevende bedrijven ter wereld waren in 2018. Daar zitten onder meer Apple, Alphabet (moederbedrijf van Google) en Shell bij.

De top 7 ziet er als volgt uit:

  • 1. Saudi-Aramco: 111,1 miljard dollar
  • 2. Apple: 59,5 miljard dollar
  • 3. Samsung: 35,1 miljard dollar.
  • 4. Alphabet: 30,7 miljard dollar
  • 5. JPMorgan Chase: 30,7 miljard dollar
  • 6. Shell: 23,4 miljard dollar
  • 7. ExxonMobil 20,8 miljard dollar

Wie staan er aan het roer van deze bedrijven? En belangrijker nog: hoeveel verdienen de leidinggevenden van deze bedrijven eigenlijk zelf?

Bekijk het overzicht hieronder:


1. Amin Nasser, CEO Saudi-Aramco: onbekend

Het staatsoliebedrijf Saudi-Aramco is het meest winstgevende bedrijf ter wereld, met een geschatte nettowinst van 111 miljard dollar in 2018 (99 miljard euro). Hoeveel  topman Amin Nasser verdient, is niet duidelijk. Maar het is niet weinig.

Bij olie- en gasbedrijven is het gebruikelijk om de topman een stevig basissalaris te betalen, bijvoorbeeld 1 miljoen dollar en dat aan te vullen met aandelenbonussen.

Vacaturesite Comparably schat dat de gemiddelde leidinggevende bij Aramco 235.099 dollar per jaar verdient, met als hoogst genoteerde salaris 700.000 dollar.

Aangezien Nasser waarschijnlijk als CEO boven aan het lijstje staat van de salarisadministratie van Saudi-Aramco, is het dus goed mogelijk dat hij een basissalaris van 7 ton heeft, aangevuld met variabele beloningen.

Naar verwachting gaat Saudi-Aramco in 2021 naar de beurs. Op dat moment krijgt het grootste energiebedrijf ter wereld ook te maken met de plicht om veel meer publieke informatie te verschaffen, mogelijk ook gegevens over de beloning van de bedrijfstop. De waarde van Saudi-Aramco wordt geschat om minimaal 1.000 miljard dollar.


2. Tim Cook, CEO Apple: 136 miljoen dollar

De Amerikaanse president Donald Trump noemt de CEO van het meest winstgevende Amerikaanse bedrijf met recht 'Tim Apple', in plaats van Tim Cook. De twee zijn immers moeilijk los van elkaar te zien. Afgelopen jaar maakte Apple een slordige 60 miljard dollar winst (53 miljard euro), en de beloning van Cook loog er ook niet om.

De topman van de maker van de iPhone en de Mac-computers verdiende vorig jaar 136 miljoen dollar. Daarvan bestond 121 miljoen dollar uit het vrijkomen van eerder toegezegde aandelen Apple, omdat Cook aan de prestatiecriteria had voldaan.

Omgerekend staat 136 miljoen dollar gelijk aan 122 miljoen euro. Dat is ongeveer het bedrag dat de gemeente Rotterdam volgens de begroting van 2019 uitgeeft aan onderhoud en modernisering van de infrastructuur.

Cook heeft een geschat vermogen van zo'n 800 miljoen dollar, een bescheiden bedrag in vergelijking met zijn concurrenten bij techgiganten als Alphabet.

De topman van Apple lijkt geen big spender. Naar eigen zeggen koopt hij zijn ondergoed alleen in de uitverkoop en Cook is van plan zijn vermogen na zijn dood aan goede doelen te schenken.


3. Ki Nam Kim, Hyun Suk Kim en Dong Jin Koh, CEO's van Samsung: onbekend

Samsung heeft een opmerkelijke managementstructuur. Niet een maar drie CEO's staan aan het roer van het gigantische Zuid-Koreaanse technologiebedrijf, dat vorig jaar ruim 35 miljard dollar winst maakte. Omgerekend is dat ruim 31 miljard euro.

In 2017 namen Ki Nam Kim, Hyun Suk Kim, en Dong Jin Koh deze rollen over van hun voorgangers na een periode van 'crisis': corruptieschandalen binnen het bedrijf en toenemende concurrentie in de techsector.

De topstructuur moet zorgen voor een stabiele leiding door de macht en koers van het bedrijf te verdelen over de drie kopstukken.

Samsung heeft nog niet bekend gemaakt wat de drie topmannen afgelopen jaar verdienden. Volgens Yonhap News Agency kregen de drie opgestapte voorgangers in 2017 een beloning van omgerekend 19 miljoen euro, 6,6 miljoen euro en 6 miljoen euro.


4. Larry Page, CEO Alphabet: 1 dollar

Larry Page is nog van de oude garde in Silicon Valley. Het salaris van de topman van Alphabet, het overkoepelende moederbedrijf van Google, is maar een schamele 1 dollar... terwijl Alphabet afgelopen jaar bijna 31 miljard dollar winst boekte. Dat is omgerekend ruim 27 miljard euro.

Het salaris van 1 dollar is een overblijfsel uit de optimistische en idealistische dagen van de dotcomgekte rond de eeuwwisseling en de crash net erna. In 1998 ontving Steve Jobs een symbolisch salaris van 1 dollar nadat hij terugkeerde bij Apple.

Page hoeft als mede-oprichter van Google ook niet rijk te worden met het salaris dat hij verdient. Daar heeft hij zijn 40 miljoen aandelen Alphabet voor.

Met een geschat vermogen van bijna 59 miljard dollar (52 miljard euro) investeert Page in bedrijven als Tesla, maar ook geeft hij geld uit aan huizen, jachten en vakanties.


5. Jamie Dimon, CEO JPMorgan Chase: 31 miljoen dollar

Hoewel de Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase afgelopen jaar met een nettowinst van 30,7 miljard dollar (ruim 27 miljard euro) op gelijke voet stond met Alphabet, ziet de beloning van topman Jamie Dimon er heel anders uit dan die van  Larry Page.

Over 2018 verdiende Dimon een bescheiden jaarsalaris van 1,5 miljoen dollar... dat werd aangevuld werd met 29,5 miljoen dollar aan bonussen. Daarmee kwam de totale beloning van Dimon op 31 miljoen dollar, omgerekend bijna 28 miljoen euro.


6. Ben van Beurden, CEO Shell: 20,1 miljoen euro

Shell, van Beurden, Nigeria, Simon Henry, afluisteren

De Nederlandse baas van olie- en gasreus Shell mag zich scharen in een indrukwekkend lijstje van ondernemingen die tientallen miljarden dollars winst boeken. Voor Shell gaat het om 23,4 miljard dollar over 2018, omgerekend ongeveer 21 miljard euro. Topman Ben van Beurden kreeg voor datzelfde jaar een beloning van ruim 20 miljoen euro.

De 20 miljoen euro is twee keer zoveel als de Nederlandse topman een jaar eerder kreeg. De belangrijkste component van de beloning van Van Beurden betreft de uitkering van een aandelenbonus ter waarde van ruim 15 miljoen euro. Het gaat hierbij om een langetermijnbonus die in 2016 voorwaardelijk was toegekend. Op basis van de bijbehorende prestatiecriteria krijg Van Beurden deze bonus ook daadwerkelijk uitgekeerd.

Volgens The Guardian verdient Van Beurden 143 meer dan de gemiddelde Shell-medewerker.


7. Darren Woods, CEO ExxonMobil: 17,5 miljoen dollar

exxonmobil, bp, fusie, oliebedrijven

Darren Woods staat als oliemagnaat onder aan dit lijstje, maar hij mag niet klagen. De baas van de Amerikaanse olie- en gasproducent ExxonMobil behoort tot de best verdienende CEO's ter wereld.

Afgelopen jaar boekte ExxonMobil een nettowinst van 20,8 miljard dollar, omgerekend 18,5 miljard euro. De beloning van Woods over 2018 is nog niet bekend, maar in 2017 kreeg hij 1,2 miljoen dollar aan basissalaris, aangevuld met bonussen ter waarde van 16,3 miljoen dollar. De totale beloning van 17,5 miljoen dollar komt omgerekend neer op 15,6 miljoen euro.

Woods werkte 24 jaar bij ExxonMobil, onder andere als leidinggevende van onderdelen voor raffinage en chemie, voordat hij in 2017 de rol van CEO kreeg.


LEES OOK: Jeff Bezos blijft ook na zijn scheiding de rijkste mens ter wereld, omdat Mackenzie hem het merendeel van de Amazon-aandelen gunt