Shell-topman Ben van Beurden heeft over 2018 een topjaar gehad qua beloning. De totale beloning van de baas van de Brits-Nederlandse energiereus komt over 2018 uit op ruim 20 miljoen euro. Dat is meer dan het dubbele van de beloning van Van Beurden over 2017.

Dit blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van Shell.

De belangrijkste component van de beloning van de topman betreft de uitkering van een aandelenbonus ter waarde van ruim 15 miljoen euro. het gaat hierbij om een lange-termijnbonus die in 2016 voorwaardelijk was toegekend. Op basis van de bijbehorende prestatiecriteria krijg Van Beurden deze bonus ook daadwerkelijk uitgekeerd.

Afgelopen jaar was de de vergelijkbare lange-termijnbonus van Van Beurden 4 miljoen euro, waardoor de totale beloning lager uitviel op 8,9 miljoen euro.

(klik voor uitvergroting)

Shell heeft verder voor het eerst een kortetermijndoelstelling voor zijn CO2-uitstoot gepresenteerd.

Het energiebedrijf wil in 2021 een 2 tot 3 procent lagere CO2-uitstoot behalen, vergeleken met het niveau van 2016, zo blijkt uit het jaarverslag van de olie- en gasgigant.

De directe uitstoot van CO2 bij de productieprocessen van Shell bedroeg afgelopen jaar 71 miljoen ton, en dat was 2 miljoen ton minder dan een jaar eerder.

Shell heeft al sinds 2017 een doel voor de langere termijn. De CO2-uitstoot van zijn producten moet in 2050 zijn gehalveerd. Sommige aandeelhouders vonden dat niet ver genoeg gaan en eisten meer concrete maatregelen.

Afgelopen december sprak het concern de intentie om de CO2-uitstoot met 20 procent te verkleinen in 2035 en regelmatig met specifieke doelstellingen te komen voor periodes van drie tot vijf jaar.

De kortetermijndoelstellingen worden daarnaast in de toekomst mogelijk onderdeel van het beloningsbeleid. Daar wordt momenteel aan gewerkt, zei topman Ben van Beurden eind vorig jaar. Naar verwachting kunnen de aandeelhouders zich volgend jaar over het nieuwe beleid buigen.

Lees meer over Shell: