Hoe is het nu echt gesteld met de gekte op de Nederlandse woningmarkt?

Je kunt natuurlijk kijken naar de gemiddelde prijsontwikkeling in gewilde steden zoals Amsterdam en Utrecht. Maar het kan ook anders. Bijvoorbeeld door te kijken naar wat er dezer dagen wordt gevraagd voor extreem kleine woningen.

Onze collega’s in het Verenigd Koninkrijk noteerden onlangs dat er in Londen een huisje van nog geen 30 vierkante meter is verkocht voor ruim 820.000 euro.

Zo erg is het (nog) niet in Nederland, maar een scan op huizensite Funda.nl levert wel opmerkelijke aanbiedingen op. De drie kleinste woningen die Business Insider tegenkwam hebben een woonoppervlak van respectievelijk 11 tot en met 14 vierkante meter.

Alle drie staan ze in Utrecht te koop. En dat is niet verwonderlijk, want het gaat om studentenkamers die als afzonderlijke studio te koop zijn.

Kijk en vergelijk...


1) Oude Kerkstraat, Utrecht - 11 m² voor € 67.500

Wat je koopt is niet zichtbaar op de foto aan de buitenkant van het huis. Het gaat om een stukje van het souterrain. Volgens makelaar Domvast "een unieke kans" in de populaire woonwijk Wittevrouwen in het historische centrum van Utrecht.

Je hebt een "eenvoudige keuken" met een tweepits elektrische kookplaat en je krijgt toegang tot de gedeelde badkamer.

De studio is onderdeel van een woonvereniging die de huisvestingskosten deelt. Voor de vereniging van eigenaren betaal je 80 euro per maand. Het voorlopige energielabel van de woning is F.

Een snelle blik op de site berekenhet.nl leert dat je met een annuïteitenhypotheek van 73.000 euro op netto maandlasten van 237 euro zit. Inclusief de kosten voor de Vereniging van Eigenaren kom je op ruim 300 euro per maand.

Wat de maandlasten betreft wellicht aardig te overzien, maar de vraag bij dit soort objecten is uiteraard: kom je er ook weer voor een redelijke prijs vanaf? Volgens Funda wordt de kamer sinds vier maanden aangeboden.


2) Balistraat, Utrecht - 14 m² voor € 70.000

In booming Lombok dan. Hip and happening, zoals makelaars plegen te zeggen. Een studio in de bovenwoning van 14 vierkante meter. Dit keer met eigen badkamer, met douche en toilet. En een keukenblok met twee elektrische kookplaten. Ideaal voor een student, zoals Bliss makelaars het omschrijft.

Ook hier zit je in een Vereniging van Eigenaren, waar je maandelijks 105 euro voor betaalt.


3) Papaverstraat, Utrecht - 14 m² voor € 68.000

In dit hoekpand aan de Papaverstraat zijn liefst vier wooonunits gemaakt, twee per verdieping. Te koop: een kamer aan de voorzijde van 14 vierkante meter op de eerste verdieping.

Makelaardij ERA roept vooral "starters en ouders van studerende kinderen" op hier serieus naar te kijken. De woning is gerenoveerd en heeft een nette keuken en badkamer - de kamereigenaar deelt die met de overige bewoners. De servicekosten bedragen ongeveer 103 euro per maand.

De woning wordt volgens Funda sinds ruim zes maanden aangeboden.

LEES OOK: €1.475 per maand voor een studio met opklapbed – de Amsterdamse huizenmarkt in een notendop