Voor de derde maand op rij lagen huizenprijzen in februari 2016 boven de 6 procent.

Met een stijging van 6,7 procent in februari, vergeleken met een jaar eerder, blijft het hard gaan met huizenprijzen, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

In de slotmaand van 2016 stegen huizenprijzen gemiddeld eveneens met 6,7 procent en in januari dit jaar met 6,4 procent.

Huizenprijzen ruim 15 procent gestegen sinds dieptepunt

Na de piek in de huizenprijs van augustus 2008, trad een zware crisis in die zijn dieptepunt bereikte in juni 2013. Sindsdien zijn huizenprijzen weer met 15,1 procent gestegen. Gemiddeld liggen huizenprijzen nog wel lager dan het piekniveau van 2008 – te weten 9,6 procent.

Koopwoningen in Rotterdam waren in het slotkwartaal van 2016  voor het eerst gemiddelde duurder dan vóór de crisis van 2008, zo meldde het CBS eerder. Afgelopen jaar lagen ook de prijzen in Amsterdam en Utrecht boven het topniveau van 2008. Van de vier grote steden ligt de gemiddelde huizenprijs alleen in Den Haag nog onder het piekniveau van 2008.

In het vierde kwartaal van 2016 stegen huizenprijzen fors in alle grote steden.

huizenprijs steden

Huizenprijzen in vierde kwartaal van 2016

Gemiddeld werden huizenprijzen in Nederland afgelopen jaar 5 procent duurder.

Makelaarsclub NVM gaf op 12 januari aan dat er in het slotkwartaal van 2016 bijna 60 duizend transacties zijn gedaan. Via NVM-makelaars wisselden 45.800 woningen van eigenaar, een plus van 15 procent.

De makelaars van de NVM hebben in heel 2016 een recordaantal van bijna 165.000 woningen van eigenaar helpen wisselen, op een totale markt van ongeveer 214.000 stuks.

In het vierde kwartaal klom de gemiddelde huizenprijs 3 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal en 8,9 procent vergeleken met een jaar eerder. De gemiddelde woningprijs lag in het vierde kwartaal van dit jaar op 248 duizend euro.

huizenprijs-q4-2016

Huizenprijs 2017

Voor 2017 verwacht de NVM opnieuw hogere prijzen en meer transacties, mede omdat het aanbod van te koop staande woningen afneemt. Wel zal de groei van het aantal woningverkopen naar verwachting minder uitbundig zijn dan in 2016, met een plus van zo'n 5 procent.

Landelijk staan er bij de makelaarsorganisatie nog zo'n 92.500 woningen te koop. Dat is 28 procent minder dan een jaar terug en ongeveer evenveel als vlak voor de crisis. Groot verschil met toen is echter dat er nu vooral veel vrijstaande huizen over zijn en minder appartementen en andere woningtypes. Ook is er volgens de NVM sprake van een structureel tekort aan nieuwbouwwoningen.

In gewilde regio's zoals Amsterdam en Utrecht - en omliggende gebieden zoals Midden- en Zuid-Kennemerland en de Haarlemmermeer - is het lastig om aan de vraag te voldoen.

In Amsterdam is het "goedkope aanbod weg", stelde NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Starters zijn zo goed als buitengesloten.

Buiten de Randstad is er meer aanbod en is volgens de NVM sprake van een inhaalslag, getuige de groei van het aantal woningtransacties in provincies zoals Gelderland, Flevoland, Overrijssel en Drenthe. "Een goede zaak, niet alleen voor de betreffende regio’s, het zorgt ook voor meer balans op de woningmarkt”, aldus Jaarsma.

Dit jaar zullen de prijzen van koopwoningen gemiddeld waarschijnlijk zo’n 6 tot 7 procent toenemen, verwacht de NVM.

LEES OOK Huis kopen? 5 verborgen kosten waar je op moet letten