De Britse premier Theresa May benadrukte woensdag nog maar eens: “Brexit means Brexit.” Maar hoelang May nog wil wachten om uit de EU te stappen, bleef ook nu onduidelijk. Analisten stellen: hoe langer ze wacht, hoe dieper de recessie. 

May komt woensdag voor het eerst sinds het zomerreces weer bijeen met haar ministers. Vooraf benadrukte May dat de Britten hoe dan ook uit de EU stappen. Er komt geen nieuw referendum, waar hier en daar al over gespeculeerd werd. “We blijven niet via een achterdeur toch in de Europese Unie”, aldus May.

Volgens de nieuwbakken Britse premier is er al “heel wat werk” verricht om de onderhandelingen met de EU over uittreding voor te bereiden. Maar hoelang het nog duurt voordat de Britten daadwerkelijk uit de EU stappen, is onduidelijk.

Vertrouwen ondernemers

Twee analisten van Barclays stellen dat May niet te lang meer moet wachten om Artikel 50, waarmee een land uit de EU kan stappen, in werking te stellen. Volgens de analisten komt de eerste klap vanwege het Brexit-referendum in het derde kwartaal van dit jaar, zo meldt Business Insider.

“Dat wordt voornamelijk veroorzaakt door bedrijven die stoppen met geld uitgeven en investeringen terugtrekken.” Het vertrouwen van ondernemers is sinds het referendum teruggezakt tot het niveau dat we ook in de financiële crisis zagen.

Moeilijk dilemma

"Een doe-het-zelf-recessie", noemt Barclays het, omdat de enige aanwijsbare oorzaak de Brexit is. Hoe langer de onzekerheid aanhoudt, hoe langer ondernemers de hand op de knip zullen houden. "De onzekerheid wordt alleen maar groter als Theressa May nog langer wacht met het aanroepen van Artikel 50."

Dat veroorzaakt een moeilijk dilemma voor May: uit de EU stappen zal de Britse economie raken, maar wachten is ook schadelijk. May weet alleen niet welke klap harder is.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl