De Europese Centrale Bank wil serieus stappen zetten ter voorbereiding van de introductie van een digitale euro. Het gaat dan om digitaal geld dat direct door de centrale bank wordt uitgegeven. Dat betekent ook dat bedrijven en particulieren rechtstreeks een rekening bij de centrale bank zouden kunnen aanhouden, in plaats van bij een commerciële bank.

De Nederlandsche Bank (DNB) is actief betrokken is bij het project voor de digitale euro. Projectleider Menno Broos geeft tegenover CFO.nl aan dat de digitale euro een extra betaaloptie biedt “met als doel om de Europese bedrijven iets minder afhankelijk te maken van de grote Amerikaanse partijen die nu het betalingsverkeer in Europa in stand houden. We hopen hiermee het betalingsverkeer efficiënter te maken en Europese bedrijven een concurrentievoordeel te bieden. In die zin is het een positieve ontwikkeling voor de winkelbedrijven.”

Broos doelt hiermee onder meer op de positie van bedrijven als Mastercard en Visa binnen het Europese betalingsverkeer. Hij wijst erop dat de digitale euro onderdeel wordt van de monetaire unie en daarmee een belangrijk middel kan worden om “Europa zelfstandiger te maken in het betalingsverkeer”. Dit zal met name gelden voor bedrijven die te maken hebben met consumentenbetalingen, zowel online als via winkels.

LEES HIER het hele interview met Menno Broos van DNB op CFO.nl: “Voor CFO’s van bedrijven met fysieke winkels kan de komst van de digitale euro een significante verandering betekenen.”