Als je hart weleens gebroken is dan ken je ongetwijfeld de symptomen: er onophoudelijk over praten met je vrienden, obessief de Facebook-posts van je ex checken of proberen hem of haar ‘per ongeluk’ tegen te komen.

De app Mend is een ‘persoonlijke coach voor een gebroken hart’ en helpt je dat soort fouten te voorkomen en verder te gaan met je leven.

Mend is ontwikkeld door Ellen Huerta die begon met de app nadat ze zelf een relatiebreuk achter te rug had, schrijft The New York Times. Huerta is meer dan de ontwikkelaar: ze is ook Elle, de zwoele stem binnen de app de je door je liefdesverdriet heen leidt.

Maar Mend is meer dan alleen een coach, het is ook een hele gemeenschap voor mensen met een gebroken hart. Zo werkt het:


Huerta is een oud-medewerker van Google en begon in eerste instantie met Mend als een nieuwsbrief over hoe om te gaan met een relatiebreuk. Heurta zei tegen The Times dat ze hoopt “de schaamte en het taboe over een gebroken hart te doorbreken en het gewoon te zien als iets om overheen te komen.”

Foto: Dit zie je als je Mend net hebt gedownload. bron Mend

Bron: The New York Times

 

Lees ook op Business Insider


Mend wil meer zijn dan alleen een ‘breakup’ app. Het is ook een gemeenschap voor mensen met een gebroken hart en dat gaat niet alleen op voor vrouwen. Alles op de app is sekse-neutraal en gaat ook niet per se uit van een heteroseksuele relatie. Je vorige partner wordt in de hele app simpelweg aangeduid als “je ex”.

Foto: bron Mend

Om mee te doen hoef je alleen maar he voornaam in te vullen. Je kan een Mend-account aanmaken, maar die stap kan je ook overslaan.

Foto: bron Mend

Een belangrijke vraag die wordt gesteld is via de knop “Is dit een noodgeval?” Als je daar op klikt kom je terecht op een pagina die uitlegt dat Mend niet in plaats komt van geestelijke gezondheidszorg en dringt erop aan professionele hulp te zoeken als het serieuzer dan een normale portie liefdesverdriet.


Daarna moet je Mend wat informatie geven over je relatiebreuk, zoals bijvoorbeeld de reden dat het uit ging…

Foto: bron Mend

…en wanneer je relatie voorbij was en wanneer je voor het laatst contact had met je ex.

Foto: bron Mend

De app vraagt je ook om even na te denken hoe je je echt voelt. Je kan aangeven hoeveel invloed de relatiebreuk heeft op je dagelijkse leven en vraagt ook elke dag hoe je je voelt.

Foto: bron Mend

Daarna kom je terecht op de eerste trainingspagina, waarbij je ook een eerste bericht krijgt van Elle. Zij verzekert je ervan dat jullie “samen over deze relatiebreuk heen zullen komen.” Als slot van je eerste trainingssessie moet je een dagboek invullen naar aanleiding van een vraag die elke dag anders is.

Foto: bron Mend

Terwijl ze heel vriendelijk en zwoel klinkt confronteert Elle je ook met harde waarheden. Ze vraagt je naar je gedrag sinds het uit is, of je bijvoorbeeld opnieuw oude berichtjes van je ex hebt gelezen of posts op sociale media van je ex aan het bekijken bent. Maar ook als je ja zegt is dat volgens Elle geen rede om je zorgen te maken: “Dit is hartstikke normaal. Je bent niet gek, dit gevoel gaat over.”

Misschien wel het allerinteressantste is de reden die Mend geeft waarom je misschien geobsedeerd bent door je ex of je verschrikkelijk voelt dat het voorbij is. Elle legt uit dat je in een relatie de “gelukshormonen” endorfine en oxytocine ontwikkelt. Als je eenmaal uit elkaar bent dan nemen die hormonen af en wil je alles doen om weer bij elkaar te komen. Maar Elle verzekert je dat ze je gaat helpen “om dat los te laten en weer vooruit te kijken.”


Na je eerste trainingssessie kan je je voortgangsrapport bekijken. Als je op de plus rechtsonder klikt kom je op de activiteitenpagina terecht…

Foto: bron Mend

…waar je kan bijhouden wat je allemaal gedaan hebt om je op jezelf te concentreren en goed voor jezelf te zorgen. Bijvoorbeeld sporten, uitgaan of zelfs intiem worden met iemand anders. Als je een activiteit aanklikt kan je er ook een bericht bijschrijven hoe je je na afloop voelde.

Foto: bron Mend

Door naar links te swipen kom je bij “My Mend” terecht waar je kan zien hoe je je bij het verlopen van de tijd voelt. Ook is in één oogopslag duidelijk hoe lang het precies geleden is dat je relatie uit ging en krijg je er elke dag opbeurende adviezen.

Foto: bron Mend

Door naar rechts te swipen kom je in de Mend-gemeenschap terecht. Hier kan je berichten over relaties lezen, tips hoe verder te gaan en Q&A’s met mensen die net een relatiebreuk achter de rug hebben.

Foto: bron Mend

Mend is gratis te downloaden en gebruiken, maar er is ook een betaalde versie. Door je in te schrijven bij de app kan je ook het volledige trainingsprogramma volgen. Je krijgt dan meer te horen van Elle en je krijgt ook een persoonlijk toegesneden advies over hoe je om moet gaan met je liefdesverdriet.

Foto: bron Mend

Mend is gratis en beschikbaar om te downloaden in de App Store.