Soep- en zeepconcern Unilever werd afgelopen weekend even genoemd in een opvallend overnamedossier: de voedingstak van het Britse Reckitt Benckiser, onder meer bekend van mosterd- en ketchupmerk French’s.

Unilever zou 2,5 miljard euro willen neertellen voor het onderdeel met een omzet van ruim 450 miljoen euro. Begin deze week bleek het anders te lopen: het Amerikaanse McCormick koopt de mosterd- en ketchupmerken van Reckitt voor omgerekend meer dan 3,5 miljard euro.

Dat Unilever afhaakte, is niet vreemd. De trend is de laatste jaren juist dat de Brits-Nederlandse multinational vooral de focust op de tak voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging: met parfums en zalfjes valt veel meer te verdienen dan met voedingsproducten zoals margarine – de reden ook dat Unilever de eigen margarines wil verkopen. Ofwel: Blue Band, Becel en Zeeuws Meisje.

Uit de donderdag gepubliceerde halfjaarcijfers over 2017 blijkt nog eens hoe vreemd het zou zijn als Unilever plots weer zou willen uitbreiden in voeding. Twee grafieken bij de cijferpresentatie spreken wat dit betreft boekdelen.

Cosmetica en zalfjes favoriet bij Unilever

In onderstaande grafiek laat Unilever zien wat de trend is bij bedrijven die de multinational de afgelopen jaren heeft overgenomen.

(klik voor uitvergroting)

Hoewel de maker van Dove en Knorr af en toe nog wel overnames  doet voor de voedingstak (bijvoorbeeld de biologische mayo en ketchup van Sir Kensington) gaat het vooral om nicheproducten met hogere winstmarges - geen bulksauzen.

Verder ligt de nadruk duidelijk op cosmetica, huidverzorging en schoonmaakmiddelen, zoals blijkt uit de overnames van Kalina (een Russisch cosmeticamerk), Dollar Shave Club (online scheermesjes), Seventh Generation (duurzame schoonmaakmiddelen) en  Hourglass (luxe cosmetica).

Hogere winstmarge

In de eerste helft van dit jaar zette Unilever in totaal bijna 28 miljard euro om. Onderstaande grafiek geeft een uitsplitsing wat betreft de omzetgroei en de winstmarges bij de productdivisies voor persoonlijke verzorging, huishoudelijke verzorging, voeding en dranken/ijs.

(klik voor uitvergroting)

Te zien is dat de voedingstak de laagste groei en ook de laagste winstmarges heeft. Voor niet-ingewijden: de aanduiding bps gaat over 'basispunten'. 100 basispunten is 1 procentpunt. Dus 240 bps is een winstmarge van gemiddeld 2,4 procentpunt voor Unilevers badkamerproducten, tegen 1 procentpunt bij de voedingsmiddelen.

LEES OOK Waarom Albert Heijn bang moet zijn voor Picnic