De Dam en de Wallen in Amsterdam, of misschien de Keukenhof: in eigen land kunnen we genoeg toeristische hotspots opnoemen die eigenlijk niet het bezoeken waard zijn.

Toch is dat in andere steden lastiger. Als je in je reisgids een bezienswaardigheid ziet staan die je volgens de tekst echt moet bezoeken, is het lastig om ’m links te laten liggen. Want je wil toch niet urenlang reizen om uiteindelijk een mooie attractie te missen?

Daarom hebben we aan verschillende locals en ervaren reizigers gevraagd welke toeristische attracties zij absoluut zouden overslaan. Dat leverde deze lijst op, doe er je voordeel mee:


Champs-Élysées, Parijs – Frankrijk

“Op de eerste plaats staat ongetwijfeld de Champs-Élysées. Geen inwoner van Parijs gaat daar vrijwillig heen, tenzij hij een gele trui draagt. Er zijn te veel toeristen, de restaurants zijn te duur en het is zeker niet de mooiste straat van de stad. Overdag is het er vol met Instagrammende toeristen met Louis Vuitton-tassen en ’s avonds en ’s nachts is het er een beetje gevaarlijk. Het is veel leuker om langs de Seine te lopen, of door de wijken Le Marais of Montorgeuil.”

– Céline, styliste


Times Square, New York City – Verenigde Staten

“Toeristen in New York vinden het geweldig om midden op Times Square te staan om naar de grote neonborden te kijken. Maar die reclames maken geen indruk op ons New Yorkers, wij willen gewoon snel van A naar B komen terwijl we over het plein marcheren.”

– Lillian, financieel analist


Reuzenrad van Wenen – Oostenrijk

“Vermijd het reuzenrad in Wenen! Hij ziet er mooi uit, maar gaat erg langzaam en komt niet heel hoog. Je hebt vanaf andere plekken in Wenen een veel beter uitzicht. Bovendien wordt het plein voor het reuzenrad beschouwd als een absolute architecturale zone. En het station in de buurt staat bekend als ontmoetingsplek voor drugshandelaars.”

– Valentina, afdelingsmanager bij Business Insider Deutschland


Huis van Julia, Verona – Italië

“Het huis van Julia (Casa di Giulietta) wordt terecht vermeden door de inwoners van Verona. Menigten toeristen persen zich naar de binnenplaats, waar het standbeeld van Julia staat en het balkon te zien is dat zo belangrijk is in het toneelstuk van Shakespeare. Toeristen plakken briefjes met liefdesboodschappen soms met kauwgom op de muren en staan in de rij om de rechterborst van Julia te betasten, om zo geluk te krijgen in de liefde. Het is een vies en overvol pleintje dat de stad bakken met geld kost omdat de kauwgom en metalen sloten die toeristen er hangen regelmatig moeten worden weggehaald.”

– Veronica, advocaat


Drottninggatan, Stockholm – Zweden

“Drottninggatan is volgens veel reisgidsen de belangrijkste winkelstraat van Stockholm, maar het is er verschrikkelijk. Je vindt er alleen het standaardaanbod van winkels en veel souvenirs.”

– David, informatieanalist


Maid Cafés & het Shibuya-kruispunt, Tokyo – Japan

“In Maid Cafés is het eten allesbehalve smakelijk, dus niemand wil daar graag eten. En het Shibuya-kruispunt is ook maar gewoon een kruispunt.”

– Rina, hoofdredacteur


Pattaya – Thailand

“Thailand heeft prachtige stranden, maar dat van Pattaya hoort daar niet bij. Wij locals houden niet echt van Pattaya, maar onder toeristen is het om de een of andere reden wel heel erg geliefd.”

– Aunyawee, Senior Associate bij een bank


Marina Sands Bay – Singapore

“Er zijn meer toeristen dan locals bij de Marina Sands Bay, waarschijnlijk omdat het eten er te duur is.”

– Chee Sang


Myeongdong, Seoul – Zuid-Korea

“Er is een wijk met veel winkels in Seoul, Myeong-Dong. Locals gaan er soms heen om te winkelen, maar het is er overvol met buitenlanders. Minder drukke alternatieven zijn Insa-Dong en Ikseon-Dong. Voor de nieuwste trends op het gebied van mode kun je naar Gangnam – ja, daar komt het nummer Gangnam Style vandaan – of naar Hongdea of COEX.”

– In-Ho, student


London Eye – Verenigd Koninkrijk

“Ga niet naar de London Eye! Het is te duur en de rij is er veel te lang. Je hebt vanuit het reuzenrad geen goed zicht op de skyline van Londen en er wordt schaamteloos reclame gemaakt. De naam is nu ‘The Coca-Cola London Eye’.

Als je een geweldig uitzicht wilt, ga dan gratis naar de Sky Garden op Fenchurch Street. Of bezoek, als je iets heel anders wilt doen, gratis het Sir John Soane’s Museum in Bloomsbury, een excentriek herenhuis vol met kunst. Het ziet er nog precies zo uit als toen de eigenaar het achterliet na zijn dood in 1873.”

– Kieran, redacteur bij Business Insider UK


Piccadilly Circus, Londen – Verenigd Koninkrijk

“Piccadilly Circus is het equivalent van Times Square in New York. Er zijn veel toeristen, billboards en slechte restaurants en bars. Het heeft nul charme.”

– Dina, redacteur bij Business Insider UK


Gozsdu Udvar, Boedapest – Hongarije

“Vermijd dit gebied. Veel van mijn vrienden doen dat ook.”

– Tamás, musicalacteur


Nelson Mandela-standbeeld, Johannesburg – Zuid-Afrika

“Sandton City is een groot winkelcentrum met een paar populaire restaurants en winkels. Maar de vreemde proporties van het standbeeld hebben het niet tot een favoriet van de lokale bevolking gemaakt.”

– Redactie Business Insider South Africa


“Alles wat met Kafka te maken heeft”, Praag – Tsjechië

“Alles wat met Kafka te maken heeft. Veel toeristen komen alleen daarvoor naar Praag, maar sommige Tsjechen houden zich er totaal niet mee bezig. De reden: Kafka was Duitstalig en schreef nooit Tsjechisch, op Tsjechische scholen wordt er daarom nauwelijks aandacht aan besteed.”

– Anezka, data-analist

Dit artikel verscheel oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.

Lees meer over reizen en vakanties: