Als je maar lang genoeg reist, ontwikkel je vanzelf vreemde gewoontes.

Hotelkamers zijn meestal absoluut niet schoon. Uit onlangs gepubliceerd onderzoek blijk dat in 81% van de hotelkamers schadelijke bacteriën zijn gevonden.

Ik heb absoluut geen smetvrees, maar ik vermijd wel bepaalde delen van hotelkamers. Zo raak ik sierkussentjes niet aan, ga ik niet op leunstoelen of zitbankjes zitten, veeg ik de afstandsbediening eerst schoon en loop ik altijd rond op sokken of slippers.

Tijdens mijn vele reizen het afgelopen jaar heb ik in hotels en Airbnb’s van heel uiteenlopende kwaliteit op het gebied van schoonmaak en onderhoud overnacht, ongeacht hoeveel sterren ze hadden. Een vijfsterrenhotel in het ene land betekent niet noodzakelijkerwijs hetzelfde als een vijfsterrenhotel in een ander land.

HotelRoomCleanliness (1 of 2)

Foto: Annie Zheng/Business Insider

Maar tijdens de meer dan 300 nachten die ik heb doorgebracht in hotels en Airbnb's, heb ik een hele betrouwbare graadmeter gevonden om te bepalen of een kamer schoon is: het koffiezetapparaat of de waterkoker. In bijna elke hotelkamer staat er wel eentje en dat kan je een hoop vertellen over de nauwkeurigheid van de schoonmaakploeg.

Omdat koffiezetapparaten en waterkokers constant vol zitten met water of condens zijn ze een waar paradijs voor bacteriën, schimmels en roest. Als ze niet regelmatig grondig worden schoongemaakt met azijn, worden ze al snel smerig. Als kleine apparaten die vervelend zijn om schoon te maken, worden koffiezetapparaten en waterkokers vaak over het hoofd gezien.

Zelfs als een waterkoker regelmatig wordt schoongemaakt is een beetje roest onvermijdelijk, maar meestal is het teken dat de kamer een flinke schoonmaakbeurt nodig heeft.

Als ik een hotelkamer binnen ga, open ik eerst altijd even de deksel van de waterkoker of de koffiezetter. Als ik dan schimmel of roest zie, vraag ik om een andere kamer of beperk in mijn verblijf tot één nacht. En dat gebeurt heel regelmatig.

Als ze een roestige waterkoker in de kamer laten staan, dan is dat voor mij een duidelijk teken dat niemand goed in de gaten houdt hoe goed er wordt schoongemaakt. Want als er schimmel in het koffiezetapparaat of de waterkoker zit, wat is er dan nog meer niet schoongemaakt?

Ik reis voor Business Insider de hele wereld over - hier vind je meer van mijn reistips: