• Nederlandse ondernemers blijken zeer positief te staan over het delen van vervoersmiddelen, zoals een auto of fiets.
  • Liefst twee op de drie ondernemers verwacht op den duur over te stappen van bezit naar delen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van ANWB Zakelijk.
  • De bereidheid is onder mkb’ers groter dan onder zzp’ers.
  • Lees ook: Terwijl Go Sharing 32 Nederlandse steden verlaat, groeien concurrenten juist

Ondernemers blijken veel te verwachten van het delen van voertuigen, zoals auto’s, fietsen en scooters. Twee op de drie Nederlandse ondernemers (66 procent) verwacht in de toekomst over te stappen van het bezitten naar het delen van vervoersmiddelen.

Dat blijkt uit onderzoek van ANWB Zakelijk onder 449 mkb-ondernemers en zelfstandigen. Mkb-ondernemers zijn het meest positief over deelvervoer. Liefst 73 procent van hen verwacht over te stappen op deelvervoer, tegenover de helft van de zzp’ers.

Bron: ANWB
Bron: ANWB

Het delen van vervoermiddelen wordt dikwijls door lokale overheden aangegrepen als mogelijkheid om het aantal vervoersmiddelen in drukke stadscentra te verkleinen.

Overstappen duurt nog 'drie tot vijf jaar'

Over de vraag wanneer ze precies over verwachten te stappen, verschillen de ondernemers nog van visie. De grootste groep, een kwart, denkt dat dit tussen drie en vijf jaar zal gebeuren.

Opvallend is dat ondernemers die geen bedrijfsauto hebben een stuk negatiever over deelvervoer denken dan ondernemers met een eigen bedrijfs- of leasewagen. Van de eerstgenoemde groep verwacht een krappe meerderheid (56 procent) nooit voor een deelauto te zullen kiezen. Van de laatstgenoemde groepen verwachten respectievelijk 31 en 25 procent dat het er niet van zal komen.

Bron: ANWB
Bron: ANWB

Verder geldt dat hoe jonger ondernemers zijn, hoe positiever zij lijken te staan tegenover deelmobiliteit. Liefst 87 procent van de ondernemers tussen de 18 en 34 jaar verwacht in de toekomst te gaan delen, tegenover 66 procent van de 35- tot 54-jarigen en 58 procent van de 55- tot 75-jarigen.

LEES OOK: Greenwheels stapt sneller over op elektrische deelauto's