Een groep bedrijven die fruit levert aan basisscholen staat donderdag voor de rechter in een poging hun bedrijven te redden.

Het ministerie van Economische zaken vordert miljoenen euro’s aan subsidiegeld bij hen terug omdat niet de juiste procedures zouden zijn gevolgd, schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

De EU subsidieert in heel Europa dat kinderen enkele maanden per jaar op school fruit krijgen. Tegenover elke euro die een land hieraan besteedt, geeft de EU een euro subsidie. Voorwaarde is wel dat bedrijven die het fruit leveren pas subsidie mogen aanvragen nadat hun facturen zijn betaald door Economische Zaken. Aan die voorwaarde hebben ze niet altijd voldaan.

Die regel kenden de bedrijven niet, zeggen ze. Het probleem kwam pas aan het licht na een accountantscontrole bij de overheid.

10 miljoen aan subsidie teruggevorderd

Het ministerie van Economische Zaken vordert nu bijna 5 miljoen aan subsidies van het afgelopen schooljaar terug en wil ook het geld van het jaar daarvoor terug, nog eens zo’n 5 miljoen. In afwachting daarvan betaalt het ministerie openstaande facturen van 1,5 miljoen niet uit.

Het ministerie zegt tegenover het FD geen andere keuze te hebben, nu blijkt dat de bedrijven niet de juiste procedure hebben gevolgd. Anders riskeert Nederland een boete van de EU.

Als de rechter hen niet helpt, zullen de vier bestaande fruitleveranciers failliet gaan, zegt één van hen, Jasper van Roon, mede-eigenaar van Schoolfruit.nu, tegenover de krant.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl