Ri Sol-ju, de vrouw van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is opgewaardeerd van “kameraad” tot “gewaardeerde first lady” in een mogelijke poging om het koppel een normalere uitstraling te geven.

Het staatspersbureau KCNA meldde dat Ri zaterdag een voorstelling heeft bijgewoond van het Nationale Ballet van China en daarin werd naar haar verwezen als “gewaardeerde first lady” en “gerespecteerde first lady”, samen met een speciale vervoeging van een werkwoord dat respect uitdrukt.

Peter Ward, medewerker van NK News, tweette dat de nieuwe aanspreektitel normaal gesproken alleen gereserveerd is voor de grote leiders van Noord-Korea.

In het KNCA-artikel worden hooggeplaatste leden van het regime aangeduid als “kameraden”, een beduidend lagere status dan Ri. Onder hen de hoge militair Choe Ryong-hae, hoofd van de nationale inlichtingendienst Kim Yong-chol Chol en de zus van Kim en hoofd propaganda Kim Yo-jong.

Volgens de Amerikaanse nieuwssite UPI kan de aanduiding van Ri als “first lady” onderdeel zijn van een poging om Noord-Korea te presenteren als een “normale staat” met een traditioneel “first couple”.

Tijdens een ontmoeting tussen Kim en een Zuid-Koreaanse afgevaardigde in maart meldde nieuwssite Asahi Shimbun dat Ri naar Kim verwees als “mijn echtgenoot”. Dat is een opmerkelijke verandering in taalgebruik, mogelijk om de relatie tussen de grote leider en zijn vrouw te normaliseren.

Er is erg weinig bekend over Ri, die in de staatsmedia in 2012 voor het eerst officieel de vrouw van Kim Jong-un werd genoemd. Ze treedt weinig in het openbaar, maar werd wel geprezen voor haar gevoel voor mode tijdens haar verrassingsbezoek aan China met Kim.

Lees ook op Business Insider

Rapporten van de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten stellen dat ze 28 is en moeder van drie kinderen, maar die informatie is niet bevestigd door de Noord-Koreaanse regering.

De balletvoorstelling was ter ere van de Noord-Koreaanse “Dag van de Zon”de viering van de geboortedag van de stichter van de huidige Volksrepubliek Korea, Kim Il-sung.