Silicon Valley heeft een seksprobleem. Tenminste, dat vindt Peter Thiel, techinvesteerder en tevens een belangrijke adviseur van de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump.

In een interview met Maureen Dowd van de New York Times stelt Thiel dat de de technerds in Silicon Valley niet een erg levendig seksleven hebben, en dat dat één van de redenen is dat zoveel mensen in die regio Trump bekritiseren om om zijn “grab ‘em by the pussy”-opmerking.

Hij zegt verder:

“Aan de ene kant was de video overduidelijk beledigend en ongepast. Aan de andere kant, ben ik bang dat er een deel van Silicon Valley is dat extreem politiek correct is wat seks betreft. Een van mijn vrienden heeft een theorie dat de rest van de regio Silicon Valley tolereert, omdat de mensen daar gewoon niet zoveel seks hebben. Ze hebben niet zoveel lol.”

 

Thiel zou wel eens een punt kunnen hebben.

Silicon Valley heeft één van de hoogste verhoudingen van alleenstaande mannen ten opzichte van alleenstaande vrouwen, ook al probeert de techindustrie al decennia iets te doen aan de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. (Anderzijds is het ook noemenswaardig dat San Francisco en het omliggende gebied ook het hoogste percentage LGBT'ers heeft in heel Amerika.)

Sekstherapeute en clinisch psycholoog Sandra Lindholm zei onlangs al in Forbes dat ze een toename ziet in jonge, mannelijke cliënten met seksuele klachten en problemen.

"Ze gaan in sekstherapie omdat ze het idee hebben dat ze geen tijd of energie hebben voor seks", aldus Lindholm.

Veel voorkomende problemen is een laag libido, moeite om vrouwen te ontmoeten en prestatieproblemen. Daarnaast stelt ze dat mensen in de techsector over het algemeen de reputatie hebben introvert te zijn. Nog een veel voorkomend probleem is de zogenoemde "tech overload"; mensen spenderen zo veel tijd aan hun gadgets dat ze "vergeten in het moment te leven".

Hoewel er geen officiële statistieken zijn over de hoeveelheid seks in Silicon Valley, concludeerde condoomfabrikant Trojan in 2012 na eigen onderzoek dat de mensen in de San Francisco Bay Area het minste seks hebben en het minste tijd doorbrengen in bed, vergeleken met 9 andere steden waaronder New York, Chicaco en Miami.

Desondanks zorgt het vermeende gebrek aan seks niet voor lagere geboortegetallen in de regio. Het US Census Bureau schat dat het aantal baby's dat in San Francisco en de nabij gelegen gemeente Alameda tussen 2010 en 2015 is gestegen. De geboortecijfers in eveneens nabijgelegen gemeente San Mateo zijn in die periode gelijk gebleven, hoewel in eerdere voorspellingen van uit werd gegaan dat die zouden dalen.