Het is traditie voor Amerikaanse presidenten om beroemde kunstwerken van musea te lenen om in het Witte Huis tentoon te stellen. The Smithsonian in Washington D.C. leende de Kennedy’s “The Smoker“, een schilderij van Eugène Delacroix. De Obama’s kozen abstracte werken van Mark Rothko en Jasper Johns.

In september 2017 vroegen de Trumps het Guggenheim Museum in New York om het uitlenen van “Landschap met sneeuw” van Vincent van Gogh. Op het schilderij uit 1888 is een man met een zwarte hoed te zien die zijn hond uitlaat in het Franse Arles.

Hoofdcurator Nancy Spector van het Guggenheim wees het verzoek per e-mail af. Ze bood wel een alternatief aan, meldt The Washington Post: een 18-karaats gouden toilet van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan.

In de e-mail, die in het bezit is van de krant, schrijft Spector dat het toilet beschikbaar is “als de president en de first lady het in het Witte Huis willen installeren”.

De kunstenaar “leent het toilet graag voor langere termijn uit aan het Witte Huis”, vervolgt Spector in de e-mail. “Het is natuurlijk bijzonder kostbaar en enigszins fragiel, maar we zouden er alle benodigde instructies bij leveren voor de installatie en het onderhoud.”

America

Het toilet draagt de naam America en werd vanaf september 2016 een jaar lang tentoongesteld in het museum. Het is bedoeld als commentaar op de American Dream en als kritiek op de uitwassen van rijkdom en exclusiviteit in de Amerikaanse kunstwereld, aldus het museum. Het toilet was volledig operationeel en kon gebruikt worden door iedereen die het toegangskaartje had betaald.

Kunstenaar Cattelan heeft het werk omschreven als "1% kunst voor de 99%", omdat hiermee een extravagant luxeproduct voor het grote publiek beschikbaar wordt gemaakt. Bij de ingang tot het toilet stond een beveiliger die bezoekers uitlegde dat ze van een kunstwerk gebruik gingen maken. Hij stond er ook om te voorkomen dat mensen met een bijzonder kostbaar souvenir naar huis gingen.

Eenmaal op het toilet konden de bezoekers eens rustig nadenken over de betekenis van "America". In een blogpost schreef hoofdcurator Spector vorig jaar dat meer dan 100.000 mensen "geduldig in de rij hadden gestaan voor de kans om gedachten uit te wisselen met kunst en natuur". In september 2017 werd het kunstwerk naar Guggenheim’s museum in Bilbao verscheept, om later weer terug te keren naar New York.

Het staat nu voor onbepaalde tijd in de opslagruimte van het museum — tenzij het Witte Huis er gebruik van wil maken.

LEES OOK: De 10 beste musea ter wereld waar je ooit geweest moet zijn volgens fans – met twee Nederlandse in de top 3