Als je in de eerste jaren van de 21ste eeuw jong was en een computer had, had je waarschijnlijk ook een profiel op MySpace, de op muziek gerichte voorloper van Facebook.

Op het hoogtepunt van zijn populariteit telde het sociale netwerk bijna 76 miljoen gebruikers. Ze hadden allemaal een ding gemeen: hun eerste ‘vriend’ was Tom Anderson.

Anderson was de mede-oprichter van MySpace in augustus 2003; hij was net 32 jaar oud en president van het bedrijf. Zijn inmiddels iconische profiel verscheen direct bij iedereen die een account aanmaakte; zijn persoon en zijn bedrijf werden alom vertegenwoordigd.

In 2005 kocht News Corp. MySpace – het op dat moment grootste sociale netwerk in de wereld – en het moederbedrijf, Intermix, voor 580 miljoen dollar. Anderson ging in 2009 met pensioen, als multi-miljonair. Hij vertrok bij MySpace en stortte zich op zijn passie: architectuur en design.

“Toen ik de wereld van het werken achter me liet,  startte ik met het ontwerpen van mijn droomhuis”, vertelde hij onlangs aan Red Bulletin. “Ik dook in architectuur en kocht zeven bouwpercelen. Ik had een plan om een huis te bouwen, erin te trekken en het volgende te bouwen. Als het volgende huis beter was, trok ik daarin. Ik verhuisde en verkocht het vorige. En zo verder.”

Anderson kwam tot het derde huis voordat een passie voor fotografie zijn leven in beslag nam. Sindsdien reist hij over de hele wereld, terwijl hij woont in een van zijn huizen in Las Vegas, Los Angeles en Hawaï. Hij fotografeert landschappen en natuur en de beste platen toont hij op zijn Instagram, @myspacetom.

Business Insider sprak onlangs met Anderson en ontdekte meer over zijn reizen, hoe hij aankijkt tegen pensioen en wat zijn advies is voor jonge reizigers.


Toen Anderson vertrok bij MySpace was hij bloedserieus over zijn pensioen. "Jarenlang betekende dat letterlijk niet werken. Ik wilde gewoon geen minuut spenderen aan iets doen voor geld."

Kauai.

 


Toen hij in 2011 na een inspirerende trip naar Burning Man een passie ontwikkelde voor fotografie, besloot hij dat dat zijn hobby zou zijn. "Ik deed het niet voor geld. Ik wilde mijn foto's niet verkopen of iets commercieels doen. Dat zou aanvoelen als werk, wat ik dus niet wilde doen."

 

Bagan, Burma.


Hij reist voor zijn plezier en om vrienden te ontmoeten. Hij kiest zijn bestemmingen voornamelijk aan de hand van andere foto's. "Instagram heeft de reisindustrie flink veranderd."

Zion National Park in Utah.


"Mensen zien een foto op Instagram en besluiten om te gaan. Zo simpel is het. Toerisme heeft een enorme vlucht genomen in fotogenieke plekken, dankzij Instagram."

Alberta, Canada.

 


Andersen noemt IJsland als duidelijk voorbeeld van de invloed van Instagram op de reisindustrie. "Het land is fotogeniek. Je ziet de meest fantastische dingen langs de weg. Het is geen toeval dat IJsland groeide van 100.000 bezoekers per jaar naar miljoenen in slechts enkele 'internetjaren'."

 

Iceland.


Anderson is niet bepaald een planner. Normaal boekt hij zijn hotels pas een paar minuten voor bedtijd. Af en toe kampeert hij, maar "alleen als de foto dat vereist."

Angkor Wat in Cambodia.


"Normaal ga ik geheid voor gemak", zegt Anderson. "Ik betaal veel om maar geen minuut kwijt te zijn. Tijd is me het meest dierbaar: hoe kun je alles wat je wil doen, doen in de beperkte tijd die je hebt. Ik hoop dat wetenschap die gaat over het verlengen van levens snel vaart maakt."

 

Hong Kong.


Het afgelopen jaar fotografeerde Anderson in Peru, Chili, Argentinië, Bolivia, Hawaï, Japan, China, Canada, Alaska en zo'n beetje alle staten in het westen van Amerika.

 

Guilin, China.


Anderson zegt hoogwaardige DSLR's te gebruiken voor zijn foto's, maar het merk camera maakt hem niet veel uit. "Als mensen vragen naar mijn uitrusting, zegt ik meestal dat ze zich niet te veel zorgen moeten maken over de camera. Smartphones en tweedehands camera's zijn prima."

 

Norway.


Tegen jonge mensen met een drang om te reizen wil hij zeggen: "Doe het nu! Wacht niet. Als je de reislust hebt, wordt het er niet makkelijker en zelfs onmogelijk van om te reizen naarmate je meer verantwoordelijkheden krijgt. Verplichtingen op het werk en bij familie brengen je in een positie waarin het moeilijk is om te reizen. Doe het nu je jong bent, het is zoveel makkelijker."

 

Uyuni, Bolivia.

LEES OOK: Richard Branson redt vrijgezellenfeest van 18 Britse vrouwen met gratis reis naar Las Vegas