Jim Sensenbrenner, een Republikeins lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, sluit niet uit dat de Russen ook de Nederlandse verkiezingen zullen proberen te beïnvloeden.

“De Fransen, de Duitsers en de Nederlanders moeten op hun hoede zijn”, aldus Sensenbrenner tegenover de site Politico.

Sensenbrenner, die namens de staat Wisconsin in het Huis zit, wordt gezien als een van de architecten van de Patriot Act. Door dat wetsvoorstel kreeg de Amerikaanse overheid na 2001 meer mogelijkheden om informatie te verzamelen en op te treden in het kader van de bestrijding van terrorisme.

De Amerikaanse politicus is niet de enige die zich zorgen maakt over Russische invloed op de Nederlandse verkiezingen. Sijbren de Jong, Rusland-expert bij het The Hague Centre for Strategic Studies, zei eerder deze week al tegenover Business Insider dat Mark Rutte een doel is voor de Russische inlichtingendiensten

“Vanuit Russisch perspectief heb je niks aan Rutte, hij is vóór sancties tegen Rusland. Ze hebben liever iemand die meer op de Russische hand is en die de Europese samenwerking tegenwerkt, zoals Wilders.”

“Waarschijnlijk zitten de Russen zelfs al in onze computers, aldus beveiligingsexpert Rickey Gevers van Redsocks: “Ze richten zich op de zwakste schakel, zoals politici die gebruik maken van privéservers. Dat zagen we bij Henk Kamp, en het is in Nederland vrij normaal dat politici hun privémail gebruiken.”

Barack Obama kondigde eerder vandaag aan maatregelen te zullen nemen vanwege de vermeende inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

“Ik denk dat er geen twijfel is dat als een buitenlandse mogendheid probeert om de integriteit van onze verkiezingen te beïnvloeden… we actie moeten ondernemen en dat zullen we ook”, aldus Obama in vrijgegeven delen van het interview met de nationale publieke radio. “Op een tijdstip en een plek van onze keuze. Een deel ervan maken we wellicht bekend, andere zaken niet. Meneer Poetin is bekend met mijn mening hierover. Ik heb er rechtstreeks met hem over gesproken.”

LEES OOK: Waarom Mark Rutte een aantrekkelijk doelwit is voor Russische hackers bij de Nederlandse verkiezingen