Donald Trump is volgens de president van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot, geen goed nieuws voor Nederland en Europa, maar ook niet voor de Verenigde Staten.

“Dit is geen goed nieuws voor een land met een open economie als Nederland. Maar Amerika wordt hier ook niet rijker van”, zegt Knot zondagmiddag in Buitenhof.

Trump maakt in zijn isolationistische handelsplannen twee grote fouten, volgens Knot.

Allereerst werkt de internationale economie niet meer zoals in de jaren ’30, legt de baas van de Nederlandse centrale bank uit in het tv-programma:

“Het is echt niet meer zo dat een Mexicaanse auto alleen in Mexico wordt gemaakt. Al die onderdelen gaan eerst vijf keer de grens over met Amerika. Dat kun je niet zo gemakkelijk ongedaan maken”, aldus Knot, die wijst op Trumps plannen om in bepaalde gevallen forse invoertarieven te heffen om Amerikaanse bedrijven te beschermen.

Ten tweede kijkt Trump naar de wereld “als een vastgoedhandelaar”, aldus Knot. “Hij ziet de wereld als een zero sum game; uw winst is mijn verlies. De essentie van de moderne internationale handel is juist dat het een win-winsituatie is. Dat aan het einde van de dag, alle handelspartners er beter van worden.”

Knot denkt dat Trump misschien ergens wel inziet dat zijn plannen niet werken, maar dat hij “het niet wil begrijpen.” Zijn achterban komt namelijk hoofdzakelijk uit staten waar alleen de slechte kanten van globalisering zijn gemerkt. “Maar in plaats van de vrijhandel aan te pakken, moeten de baten van de vrijhandel beter worden verdeeld”, aldus Knot.

Lees ook op Business Insider

De vrijhandel beperken leidt volgens Knot tot hogere prijzen, wat weer leidt tot hogere prijzen en lagere reële inkomens. Knot hoopt daarom dat de consequenties zo snel mogelijk worden gevoeld in Amerika, zodat men doorheeft dat Trumps plannen niet werken.

LEES OOK: Waarom Donald Trump en hardcore Brexiteers de Europese Unie graag zien verdwijnen