De bitcoin heeft in een week tijd pakweg 16 procent van z’n waarde verloren. Maar wie geïsoleerd kijkt naar de belangrijkste cryptomunt ter wereld, mist het bredere plaatje. Voor veel cryptobeleggers fungeren de bitcoin en andere grotere digimunten, zoals ethereum en ripple, als veilige havens.

De waarde van de cryptomarkt bedroeg donderdagochtend ongeveer 223 miljard dollar, iets boven het dieptepunt van bijna 220 miljard dat woensdag werd bereikt.

De marktkapitalisatie van cryptomunten krimpt de laatste tijd en is deze week beland op het laagste niveau van 2018. Begin januari piekte de waarde van alle cryptomunten nog op ongeveer 800 miljard dollar.

Een opvallende trend bij de krimp van de cryptomarkt is dat cryptobeleggers zich per saldo sterker verlaten op grotere, bekende cryptomunten, signaleert de site Coindesk.

Beleggers keren zich af van onbekendere crypto’s en stappen in de oer-crypto: de bitcoin. Dat zou erop wijzen dat ze ‘voorzichtiger’ willen beleggen en afkerig zijn van nieuwe of onbekende crypto’s.

Om dat te meten kun je kijken de zogenoemde dominantie van de bitcoin. Het percentage van de totale cryptomarkt dat in de bitcoin zit. Dat percentage groeit de afgelopen maanden flink.

Was de bitcoin in januari nog goed voor ruim een derde van de marktkapitalisatie, nu loopt het aandeel van de bitcoin al op naar bijna naar 50 procent van de marktkapitalisatie.

Lees ook op Business Insider

Lees de volledig analyse op finanzen.nl »

(klik voor uitvergroting)

bitcoin dominanter