Stan Lee, de geestelijk vader van de meeste personages uit het universum van uitgever Marvel Comics, is overleden. De 95-jarige striptekenaar is maandag volgens entertainmentsite TMZ per ambulance van zijn huis naar het ziekenhuis gebracht en stierf daar.

Lee had al langere tijd gezondheidsproblemen. Hij dankt zijn bekendheid bij een groot publiek onder meer aan zijn vele korte verschijningen in Marvel-films, die wereldwijd miljarden opleverden. “Zijn gezin hield van hem en zijn fans hielden van hem. Hij was onvervangbaar”, zegt zijn dochter J.C. Lee tegen persbureau Reuters.

Lee speelde een sleutelrol bij de opkomst van Marvel Comics als toonaangevend bedrijf in de stripboekenwereld. Hij werkte er samen met artiesten als Jack Kirby en Steve Ditko en stond er mede aan de basis van helden als The Fantastic Four, Spider-Man, The Incredible Hulk, X-Men, Iron Man en The Avengers.

Menselijke trekjes

De door Lee bedachte karakters stonden vaak bekend om hun menselijke trekjes. “Ze hadden altijd een zekere mate van menselijkheid of een tekortkoming”, zei Shirrel Rhoades, een voormalig onderdirecteur bij Marvel. “Iconisch als Superman mag zijn, hij staat bekend als een braverik. Hij heeft geen echte gebreken.”

Volgens Rhoades scoorden de karakters van Lee juist omdat ze die tekortkomingen wel hadden. “Kinderen identificeren zich met Spider-Man omdat hij problemen had zoals zij.”

De strips van Marvel werden de afgelopen tien jaar vrijwel allemaal verfilmd. Deze reeks ontpopte zich tot een van de meest succesvolle filmreeksen in de geschiedenis van Hollywood. Moederbedrijf Marvel Entertainment is in 2009 gekocht door Disney. Dat imperium bemachtigde daarmee de rechten over de superheldenstal.

'De wereld heeft een genie verloren'

Veel acteurs die de afgelopen jaren in de huid kropen van Marvel-helden, reageren bedroefd op het overlijden van Lee. Captain America-acteur Chris Evans zegt tegen The Hollywood Reporter dat Lee "decennialang jong en oud avontuur bood, ontsnapping, troost, zelfvertrouwen, inspiratie, kracht, vriendschap en plezier."

Ster Hugh Jackman, die Wolverine speelde, beklemtoont dat de wereld "een genie heeft verloren. Stan was een pionier in het universum van de superhelden. Ik ben zo trots dat ik een heel kleine bijdrage aan zijn nalatenschap heb mogen leveren door een van zijn personages tot leven te brengen."