De grote Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft in een uitgebreid memo aan cliënten geschreven dat de echte waarde van de bitcoin misschien wel … 0 dollar is.

Een bitcoin was op het moment van publiceren van dit artikel 14.350 dollar waard.

In een stuk getiteld Bitcoin decrypted van analist James Faucette en zijn team staat geen prijsdoel voor de bitcoin. Maar in een deel met als tussenkop “Attempts to Value Bitcoin” beschrijft Faucette waarom het zo moeilijk is waarde toe te kennen aan cryptomunten.

Het is niet te vergelijken met gewone valuta of goud en daarom lastig in te schatten. Hij stelt:

• Hele moeilijke vraag om te beantwoorden, maar een aantal dingen om te overwegen.

• Kan bitcoin gewaardeerd worden als andere valuta? Nee. Er is geen rentetarief dat gerelateerd is aan bitcoin.

• Als digitaal goud? Misschien. Het heeft geen intrinsiek gebruik zoals goud heeft in elektronica of juwelen, maar investeerders lijken er toch wel enige waarde aan toe te kennen.

• Is het een betalingsnetwerk? Ja, maar op hele kleine schaal en er worden geen transactiekosten gerekend.

• Het gemiddelde handelsvolume van bitcoin is 3 miljard dollar per dag (in de afgelopen 30 dagen) tegen 5,4 biljoen dollar op de markt voor buitenlandse valuta.

• Volgens schatting wordt er dagelijks voor minder dan 300 miljoen dollar mee betaald tegen 17 miljard dollar via alleen al creditcardmaatschappij Visa.

Faucette bewijst met onderstaande grafiek met als titel "Virtually no acceptance, and shrinking" dat bitcoin als betalingsmiddel nog weinig voorstelt en zelfs in relevantie afneemt:

retailers who accept bitcoin 2

Foto: Dit is mogelijk de meest trieste bitcoin-grafiek ooit. Bron: Morgan Stanley

"Als niemand de technologie gebruikt is de werkelijke waarde nul", stelt Morgan Stanley.

Maar natuurlijk kan de bitcoin nog wel gebruikt worden als 'fiatgeld' om onderling in te handelen, ook als hij niet kan worden gebruikt om aankopen te doen.

LEES OOK: De broertjes Winklevoss bewaren de sleutel tot hun bitcoinfortuin van $ 1,3 miljard op stukken papier