Donald Trump laat zich van zijn diplomatieke kant zien tijdens een staatsbezoek aan bondgenoot Zuid-Korea. Zo pleitte de Amerikaanse president dinsdag voor een vreedzame oplossing van het conflict met Noord-Korea en uitte hij geen dreigementen.

De VS en Zuid-Korea bevestigden in Seoul een aantal afspraken. Zo wordt het zogenoemde wapenbeheersingsverdrag uitgebreid.

Trump heeft onlangs vier miljard dollar aan financiering aangevraagd bij het Amerikaanse Congres. Doel: de bouw van een reeks nieuwe raketinterceptors. Ook worden de gezamenlijke, militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea doorgezet, iets wat Noord-Korea als een agressieve daad beschouwt.

Maar los van deze afspraken liet Trump zich dinsdag nauwelijks uit over militaire zaken. Hij wijdde meer woorden aan pogingen om te komen tot een vreedzame oplossing met Noord-Korea.

Foal Eagle 2015

Mariniers van Zuid-Korea en de VS richten hun wapens tijdens een jaarlijkse gezamenlijke militaire oefening in Pohang, ten zuiden van Seoul, Zuid-Korea, maart 2015. (bron foto: Lee Jin-man/AP).

De Zuid-Koreaanse president Moon benadrukte dat "Zuid-Korea bereid is om Noord-Korea een mooie toekomst te bieden".

Trump schetste het visioen van een Koreaanse schiereiland dat niet meer gebukt gaat onder de dreiging van een nucleair conflict, waarbij alle Koreanen dezelfde welvaart genieten als de bevolking van Zuid-Korea. Hij riep verder "elke verantwoordelijke natie, inclusief China en Rusland" op om de resoluties van de VN-Veiligheidsraad ten uitvoer te leggen die Noord-Korea economisch isoleren. Zijn uitspraken leken zo uit de koker van zijn voorganger Barack Obama te komen.

Gematigde toon Trump

Afgelopen weekend gaf Trump in een interview met een Amerikaanse nieuwszender aan hij dat hij niet denkt dat Noord-Korea de VS zal aanvallen.

Trump ziet de rol van China, de belangrijkste bondgenoot en handelspartner van Noord-Korea, als doorslaggevend. "Ik geloof echt dat China en president Xi toewerkt naar een oplossing die werkbaar is voor alle partijen. Dat voel ik écht", zei Trump tegen interviewster Sharyl Attkisson.

north korea missile test

Foto: Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un (niet afgebeeld) begeleidt de lancering van een Hwasong-12-raket in deze ongedateerde foto vrijgegeven door Noord-Koreaans Centraal Nieuws Agentschap (KCNA) op 16 september 2017. bron KCNA via Reuters.

Poetin

Ook Trumps belangrijkste veiligheidsadviseur  Herbert McMaster stelt dat de Verenigde Staten Noord-Korea niet eenzijdig gaat aanvallen. Tegen een Zuid-Koreaans radiostation zei McMaster: "Onze president overlegt met leiders in de regio om beter inzicht te krijgen in de oplossingen voor deze crisis."

Trump bezoekt dezer dagen Zuid-Korea, Japan, China en Vietnam. In dat laatste land vindt ook een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin plaats.