Nederlandse autodealers mogen vooralsnog gewoon open blijven van de overheid. Toch zijn de gevolgen van de coronacrisis al te voelen.

In maart zijn er 29.496 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet, ruim 23 procent minder dan dezelfde maand een jaar eerder.

Marktonderzoeker Aumacon verlaagt de pronose voor 2020 met 12% tot 375.000 verkochte auto’s. Dat zou het laagste jaartotaal zijn sinds 1969.

Ook ING verwacht dat de autoverkopen dit jaar lager uitvallen dan aanvankelijk gedacht.

Ook de Nederlandse autobranche voelt de gevolgen van de corona-uitbraak. In maart van dit jaar zijn er 29.496 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet, blijkt uit cijfers van dataleverancier RDC. Dat is ruim 23 procent minder dan dezelfde maand in 2019.

In het eerste kwartaal van 2020 kwam het totale aantal registraties uit op 103.203 stuks, ruim 10 procent lager dan dezelfde periode een jaar eerder.

Marktonderzoeker Aumacon noemt de terugval in maart bescheiden, gelet op de huidige omstandigheden. “Tot vorige week was er zelfs sprake van niet meer dan een zeer geringe terugval. Kennelijk is de pijplijn behoorlijk gevuld geweest. Anders dan hun collega’s in België hoeven Nederlandse autodealers hun bedrijf vooralsnog niet te sluiten.”

Lees ook op Business Insider

Wel stelt Aumacon de jaarprognose voor 2020 met 12 procent naar beneden bij, tot 375.000 verkochte personenauto’s. Dat is 50.000 stuks minder dan vóór de corona-uitbraak en zou het laagste jaaraantal zijn sinds 1969. Aumacon gaat er daarbij vanuit dat het coronavirus over drie maanden onder controle is en dat autodealers hun deuren niet hoeven te sluiten op last van de overheid.

Ook het economisch bureau van ING verwacht dat de autoverkopen dit jaar lager uitvallen dan aanvankelijk gedacht. Sectoranalist Rico Luman denkt “dat we richting de 400.000 gaan”, zei hij in maart tegen BNR.

“Er is een relatie tussen autoverkoop en het consumentenvertrouwen. Een auto is nou eenmaal een luxeproduct en je kunt de koop uitstellen. Daar is gewoon minder aandacht voor nu”, aldus Luman.


Lees meer: