Andere weggebruikers en slaperigheid zijn de belangrijkste oorzaken dat mensen zijn afgeleid in het verkeer.

Dat concludeert verzekeraar Allianz Direct na onderzoek onder ruim 1.100 mensen. Driekwart van de Nederlanders met een rijbewijs wordt weleens afgeleid in het verkeer; 65-plussers iets minder dan automobilisten tot dertig jaar.

Allianz kwam tot een top 7 van belangrijkste afleidingen, waarbij andere weggebruikers (38 procent) bovenaan belandden.

Daarna volgt slaperigheid (24 procent), werk aan de weg (23 procent), de smartphone (18 procent), kinderen in de auto (16 procent) en tegemoetkomend verkeer (16 procent). Verder wordt 15 procent weleens afgeleid door billboards langs de weg.

Mannen (12 procent) laten zich vaker afleiden door dingen die met werk te maken hebben zoals mail en apps dan vrouwen (4 procent).

Automobilisten worden niet alleen afgeleid, ze zijn ook vaak gestresst, schreef Business Insider al eens. En ook dat komt vaak door andere weggebruikers.

Bumperklevers, linksrijders en gierigaards die je geen ruimte geven om in te voegen zijn reden om je groen en geel te ergeren achter stuur.

Business insider sprak hier eerder over met verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Hij heeft een aantal tips, mocht je in 2020 zen achter het stuur willen zitten. Al benadrukt hij wel dat de oplossingen makkelijker gezegd zijn dan gedaan.

1. Accepteer dat je nu even niet efficiënt kunt zijn

Volgens Tertoolen leven we in een wereld waarin we streven naar optimale efficiëntie. En die wordt behoorlijk aangetast als je bijvoorbeeld in de file staat. Probeer dan niet alsnog efficiënt te zijn, maar accepteer dat je vijf minuten van je tijd verliest.

Probeer in die tijd te ontspannen”, zegt Tertoolen. “Denk bijvoorbeeld na over wat je deze vakantie gaat doen, of wat je plannen voor het weekend zijn. Dat maakt je waarschijnlijk een stuk rustiger.”

2. Sta boven, ofwel degradeer, je vervelende medeweggebruiker

Je kunt natuurlijk woest worden op die bumperklever, linksrijder, richtingaanwijzerloze hufter of niet voorrang gevende minkukel, maar het is veel beter om hier boven te staan. Het is immers maar een mens, een zielig hoopje mens...

Dus wat doe je als je een bumperklever of andere asociale automobilist tegenkomt?

“Als dat mij overkomt, bedenk ik me altijd: ach jongen, wat heb jij een hoop te compenseren, wat moet jij gefrustreerd zijn. Op die manier stel je jezelf boven de ander en kun je beter omgaan met het onrecht dat je door hem of haar wordt aangedaan", zegt Tertoolen.

Volgens hem ebt de emotie en agressiviteit dan eerder weg.

Lees het hele interview met Gerard Tertoolen als je wilt weten waar die stress en hufterigheid achter het stuur vandaan komt.

Lees meer over afleiding en stress: