• Apple heeft naar verluidt de stekker getrokken uit het elektrische auto-project waar de techreus al tien jaar aan werkte.
  • Tesla-baas Elon Musk leverde meteen commentaar.
  • “De natuurlijke staat van een autofabrikant is dood”, schreef Musk dinsdag op X.
  • Lees ook: Apple werkt naar verluidt aan prototypes voor vouwbare iPhones

Apple heeft naar verluidt de stekker uit project Titan getrokken, meldde persbureau Bloomberg op dinsdag. Onder die naam werkte de techgigant ongeveer tien jaar aan een eigen, volledig autonome, elektrische auto.

CEO Elon Musk van Tesla was er snel bij met het aanbieden van zijn condoleances. Dat deed hij met een saluerende smiley en een sigaret-emoji op socialmediaplatform X, waarvan Musk de eigenaar is.

In een aanvullende post schreef Musk dat de “natuurlijke staat van een autofabrikant dood is”. Daarmee verwees hij naar hoe moeilijk het is om een auto te bouwen en hoeveel geld daar tegenwoordig bij gemoeid is. Dat heeft Musk met Tesla aan den lijve ervaren.

Elon Musk weet hoe lastig het is om te overleven in de auto-industrie

Musk weet als geen ander wat de uitdagingen zijn die bij het op de markt brengen van een elektrische auto komen kijken. De topman van Tesla heeft financieringsproblemen moeten overwinnen en productieproblemen moeten oplossen om zijn autobedrijf staande te houden.

In 2015 moedigde Musk Apple nog aan. In een interview met de Duitse krant Handelsblatt liet hij weten het moedig te vinden van de techgigant om te investeren in deze richting. "Auto's zijn heel complex in vergelijking met telefoons of smartwatches", zei Musk. "Je kunt niet zomaar bij een fabrikant als Foxconn aankloppen en zeggen "bouw een auto voor mij."

Apple werkte sinds 2014 aan de elektrische auto en het project kende al meerdere tegenslagen zoals veranderingen in het projectteam en uitstel van de potentiële lancering.

Nu het project naar verluidt helemaal is afgeblazen, worden de 2.000 personen die eraan werkten voor een groot deel overgeplaatst naar de AI-tak van Apple, waar ze verder zullen werken aan generatieve artificiële intelligentie. Anderen kunnen solliciteren op openstaande vacatures binnen het bedrijf of zullen mogelijk hun baan verliezen.

LEES OOK: Met een Apple Vision Pro op achter het stuur van een zelfrijdende Tesla: dan ben je een echte ‘glasshole’