De wereldberoemde klimaattiener Greta Thunberg en de Amerikaanse president Donald Trump zijn dinsdag allebei actief op het World Economic Forum in de Zwitserse stad Davos.

Thunberg sprak dinsdagochtend bij een panel over duurzaamheid en sprak om twee uur ’s middags opnieuw. Volgens haar wordt er nog steeds te weinig gedaan aan klimaatverandering en is de wereldwijde CO2-uitstoot niet  teruggebracht.

Ook Trump hield een speech waarin hij vooral de loftrompet stak over het herstel van Amerika met lage werkloosheidscijfers. Hij ontving één keer applaus toen hij zijn steun uitsprak voor een project waarbij duizend miljard bomen worden geplant.

Maar Trump haalde ook uit naar de “onheilsprofeten van het klimaat”. Hij hekelde de mensen die een warmer klimaat en natuurrampen als een nauwelijks beheersbaar en door mensen veroorzaakt fenomeen zien. Hij noemde ze “erfgenamen van de gekke waarzeggers van vroeger”. Trump zei dat doemdenkers eerder al fout zaten toen ze “crises door overbevolking, massale sterfte en het opraken van de olie voorspelden”.

In Davos zijn de 17-jarige Thunberg en de 73-jarige Trump voor de tweede keer samen op een conferentie aanwezig.

Afgelopen jaar kwamen ze elkaar tegen tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York. Dat was in september. Thunberg keek Trump destijds zwijgend aan toen hij voorbij liep en deed geen poging om de president aan te spreken. Hij leek haar niet op te merken.

Thunberg heeft diverse malen aangegeven dat ze niet van plan is om Trump te ontmoeten, omdat hij toch niet naar haar zal luisteren. Tegen het radioprogramma Today van de BBC zei Thunberg afgelopen maand: "Hij luistert niet naar experts, dus waarom zou hij naar mij luisteren?"

In 2015 kondigde Trump aan dat de VS zich zouden terugtrekken uit het Klimaatakkoord van Parijs.  Eerder deze maand schetste de krant The New York Times de plannen van de regering van Trump voor afschaffing van de verplichting van federale instanties om de klimaatimpact als factor mee te wegen bij infrastructuurprojecten.

greta thunberg

Foto: Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Trump en Thunberg hebben eerder wel een verbale botsing gehad op Twitter. Nadat Trump de toespraak van Thunberg bij de VN had gezien tweette hij: "Wat een vrolijk jong meisje. Die heeft vast een fantastische toekomst voor zich. Mooi om te zien!"

Kort daarna veranderde Thunberg haar Twitter-bio in: "A very happy young girl looking forward to a bright and wonderful future."

Afgelopen december reageerde Trump ook, toen Thunberg door het tijdschrift Time werd uitgeroepen tot Persoon van het Jaar. Trump zei in een tweet dat Thunberg iets moet doen aan haar woede-uitbarstingen, zoals naar de film gaan met een vriend.

Direct daarna veranderde Thunberg haar Twitter-bio in: "A teenager working on her anger management problem. Currently chilling and watching a good old fashioned movie with a friend."

In Davos komt deze week de politieke en zakelijke wereldelite bijeen. De klimaatcrisis is één van de belangrijkste thema's. Wel is het zo dat de vele VIP's per privévliegtuig arriveren, terwijl de luchtvaart wordt gezien als één van de industrieën die de uitstoot van broeikasgassen verergert.

Thunberg heeft zich voorgenomen niet meer te vliegen en reist voor langere afstanden alleen per trein. Afgelopen jaar reisde ze per boot over de Atlantische Oceaan. De reis van Plymouth naar New York duurde twee weken.

Lees meer over Greta Thunberg: