President Donald Trump heeft klimaatactiviste Greta Thunberg donderdag aangevallen op Twitter, nadat zij (en niet hij) werd uitgeroepen tot Persoon van het Jaar door tijdschrift Time.

De 73-jarige Trump riep de 16-jarige op “chill” te doen en een filmpje te gaan kijken in plaats van al dat activisme waarmee ze de prijs in de wacht heeft gesleept. Trump noemde haar overwinning “belachelijk”.

“Zo belachelijk. Greta moet haar woede onder controle zien te krijgen en daarna naar een ouderwets goede film gaan met een vriend. Chill Greta chill!”, tweette Trump donderdagochtend in antwoord op een tweet van actrice en schrijfster Roma Downey die Thunberg feliciteerde met haar overwinning.

Het tijdschrift maakte woensdag bekend dat Thunberg de prijs kreeg vanwege “de wereldwijde beweging die ze is begonnen nadat ze stopte met school”.

In augustus 2018 sloeg Thunberg haar kamp op voor het Zweedse parlement met een bord met de tekst 'Skolstrejk för klimatet' (schoolstaking voor het klimaat).

"Sindsdien heeft ze wereldleiders toegesproken bij de VN, een ontmoeting gehad met de paus, gesprekken gevoerd met de president van de Verenigde Staten en 4 miljoen mensen geïnspireerd om mee te doen aan een wereldwijde klimaatstaking op 20 september 2019, de grootste klimaatactie ooit."

Al snel na de tweet van Trump veranderde Thunberg de tekst in haar Twitterprofiel om zichzelf te omschrijven als "een tiener die haar woede onder controle probeert te krijgen. Op dit moment aan het chillen en een ouderwets goede film aan het kijken met een vriend."

This photo provided by Time magazine shows Greta Thunberg, who has been named Time's youngest

Foto: Time via AP

Trump levert vaak kritiek op de keuze van Time voor Persoon van het Jaar, terwijl hij zelf won in 2016 net nadat hij verkozen was tot president.

In november 2017 beweerde Trump dat hij een aanbod van Time had afgewezen om voor het tweede jaar op rij te worden uitgeroepen tot Persoon van het Jaar, omdat het tijdschrift een interview met hem wilde.

"Time Magazine belde om te zeggen dat ik WAARSCHIJNLIJK zal worden uitgeroepen tot Man (Person) of the Year net als afgelopen jaar, maar dan zou ik in moeten stemmen met een interview en een grote fotoshoot", tweette hij.

Dit jaar stond Trump samen met Thunberg en de Democratische leider Nancy Pelosi op de shortlist.