• Geldverstrekkers hebben de hypotheekrentes opvallend snel aangepast op de dalende rentes op de kapitaalmarkt, meldt hypotheekadviseur De Hypotheekshop.
  • De rentes op de financiële markten dalen door de onrust die de val van Silicon Valley Bank in de Verenigde Staten en de redding van Credit Suisse in Zwitserland veroorzaakten.
  • Normaliter duurt het enkele weken voordat de hypotheekrente de kapitaalmarktrentes volgen.
  • Lees ook: Waarom het zo aantrekkelijk is om de hypotheekrente voor 10 jaar vast te zetten

De onrust rond omgevallen banken in de VS en de redding van Credit Suisse in Zwitserland levert huizenzoekers een voordeel op. De rentes op hypotheken zijn daardoor opvallend snel gedaald, merkt De Hypotheekshop.

Volgens de organisatie voor hypotheekadviseurs ging het afgelopen week om een van de sterkste dalingen van de afgelopen negentien jaar.

In onzekere tijden zetten beleggers vaak hun geld in op staatsobligaties, die als relatief veilige belegging worden gezien. Daardoor worden deze schuldpapieren meer waard, met als gevolg dat de rentes dalen. Daardoor zette twee weken geleden ook een daling van de kapitaalmarktrentes in, en daar zijn hypotheekrentes aan gekoppeld.

Begin deze week meldde Business Insider al dat de hypotheekrentes op korte termijn zouden dalen als gevolg van de turbulentie op financiële markten. Volgens de Hypotheekshop gingen de hypotheekrentes deze week al met zo’n 0,2 tot 0,3 procentpunt omlaag. Sinds 2004 was er slechts vier keer een sterkere daling.

De populairste hypotheekrente voor een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar is deze week gemiddeld 4,21 procent met NHG-verzekering. Daarmee zijn woningeigenaren beschermd tegen een eventuele restschuld.

Voor hypotheken zonder NHG tegen 100 procent van de marktwaarde kwam de gemiddelde rente deze week uit op 4,71 procent, blijkt uit gegevens van actuelerentestanden.nl.

Het valt de Hypotheekshop op dat banken en verzekeraars de daling van de marktrentes zo snel doorberekenen naar de hypotheekrentes. Normaal duurt dat enkele weken, maar deze keer reageerden sommige geldverstrekkers binnen enkele dagen.

Dat heeft er volgens de Hypotheekshop mee te maken dat de vraag naar hypotheken het afgelopen jaar sterk is afgenomen, dus strijden geldverstrekkers om een steeds kleiner groepje potentiële klanten.

LEES OOK: Waarom het zo aantrekkelijk is om de hypotheekrente voor 10 jaar vast te zetten