De prijzen van koopwoningen liggen aan het einde van 2024 gemiddeld 4 procent hoger dan nu. Die inschatting maakt het economisch bureau van ING. Daarmee komen de huizenprijzen volgens economen van de grootbank weer op het niveau van de prijspiek die medio 2022 werd gemeten.

De gemiddelde huizenprijs bedroeg afgelopen oktober 424.521 euro. In augustus 2022 was dat 446.263 euro, volgens cijfers van het Centraal Bureau (CBS) voor de Statistiek. De onderstaande grafiek van ING met gegevens van het CBS toont de scenario’s voor de ontwikkeling van de huizenprijs.

Te zien is dat in de gemiddelde huizenprijs in het basisscenario op het niveau van halverwege 2022 uitkomt. De eerdere daling van de huizenprijs wordt in 2024 goedgemaakt, schrijven de economen van ING.

De huizenprijzen lieten de afgelopen maanden ook al een stijging zien. ING schrijft dat toe aan gestegen lonen en de aanhoudende krapte op de huizenmarkt. Volgens de bank is de betaalbaarheid van een woning door hogere lonen verbeterd, waardoor kopers bereid zijn meer te betalen dan voorheen. Ook leiden hogere brutolonen tot hogere hypotheken.

Maar tegelijkertijd is er relatief weinig aanbod, terwijl er veel vraag is. Zo werden er volgens ING de afgelopen kwartalen weinig woningen te koop gezet en loopt ook het aantal nieuw gebouwde woningen terug.

Deze ontwikkelingen leiden tot de verwachting van ING dat de huizenprijzen verder zullen stijgen. Zo denkt de bank dat de lonen verder stijgen en de krapte aanhoudt en mogelijk zelfs nog iets toeneemt.

Het CBS meldde deze week dat koopwoningen in oktober weer duurder zijn geworden in vergelijking met september. Het ging om een gemiddelde stijging van 0,7 procent. Ten opzichte van oktober 2022 lagen de huizenprijzen 2,3 procent lager.

Lees ook: Infographic: in deze Nederlandse steden en regio’s is je huis kwetsbaar voor klimaatrisico’s – Lelystad krijgt natte voeten, Almere niet