De huizenprijzen zitten sinds enkele maanden weer in de lift en nu is ook de markt voor hypotheken voorzichtig aan het herstellen, aldus consultancybureau IG&H. Het gemiddelde bedrag waarvoor huiseigenaren in het derde kwartaal een hypotheek afsloten, is volgens IG&H gestegen tot 396.000 euro. Dat is een record.

De totale omzet van de hypotheekmarkt liep in het derde kwartaal op naar bijna 27 miljard euro, 7,6 procent hoger dan het kwartaal ervoor. In het tweede kwartaal steeg de omzet ook al fors, met 5,6 procent op kwartaalbasis.

Hiermee is sprake van een omslag. Eerder dit jaar sloten nog veel minder mensen een hypotheek af omdat de hypotheekrente fors was opgelopen. Een hogere rente zorgt er immers voor dat huizenkopers minder geld kunnen lenen dan wanneer de rente laag is.

Maar inmiddels stijgt het aantal mensen dat een hypotheek afsluit weer, evenals de gemiddelde leensom, ziet IG&H. Afgelopen kwartaal is het aantal nieuwe hypotheken volgens het consultancybureau gestegen naar 80.000, 2000 meer dan in april, mei en juni.

Aandeel van starters in hypotheekmarkt op hoogste niveau in zeven jaar

Starters en doorstromers hadden in het afgelopen kwartaal een iets groter aandeel dan in het tweede kwartaal, merkt IG&H. Starters hebben nu het grootste aandeel op de markt sinds 2016.

Huizenkopers namen afgelopen kwartaal gemiddeld een hypotheek van 396.000 euro, zegt IG&H. Dit is 4,1 procent meer dan in de voorgaande drie maanden. De hypotheeksom steeg het hardst bij over- en bijsluiters.

LEES OOK: Maximale hypotheek in 2024: voor huis met hoger energielabel mag je meer lenen