De verkoop van virtueel vastgoed in de metaverse wint snel aan populariteit. Het gaat hier om virtuele omgevingen waar je als gebruiker games kunt spelen, maar ook allerlei transacties kunt doen, waaronder de aan- en verkoop van vastgoed.

Virtueel vastgoed wordt vaak aangeboden in de vorm van zogenoemde non-fungible tokens (NFT’s). Dat zijn unieke eigendomscertificaten die op het digitale logboek van een cryptoplatform (de blockchain) worden geregistreerd.

In tegenstelling tot een echt huis of een echte lap grond, kun je deze eigendommen niet fysiek bezoeken. Toch zijn ze erg gewild. Dat komt omdat deze virtuele beleggingen zijn gedekt door NFT’s.

Het speculeren met virtueel vastgoed is populair onder vermogensbeheerders en particuliere beleggers die op zoek zijn naar alternatieve beleggingen. En in hun optimisme lijken ze niet bepaald terughoudend met het spenderen van hun vermogen. 

Lees ook: Het duurste lapje virtueel onroerend goed ooit: een stuk metaverse-grond is verkocht voor €3,8 miljoen

Sommigen, zoals de medeoprichter van de populaire metaverse Decentraland, verwachten dat de markt in de komende anderhalf jaar meer dan 100 keer over de kop zal gaan.

Slechts een paar metaverses zijn enorm succesvol

Virtueel vastgoed is geen nieuw concept. Een van de eerste bedrijven die de markt betrad was Metaverse Group. Dit is het bedrijf achter de bekende metaverse ‘Decentraland’, dat al sinds 2015 in ontwikkeling is. Maar sinds Facebook zijn naam veranderde in Meta, zijn de virtuele omgevingen steeds meer belangstelling gaan opeisen. 

Vooral eigendommen in Axie Infinity, Decentraland en The Sandbox zijn populair. De bijbehorende cryptomunten van deze metaverses zijn ook omhooggeschoten. Zo is de ‘mana’ van Decentraland, de munteenheid die wordt gebruikt voor aankopen in de virtuele wereld, afgelopen jaar met ongeveer 4.000 procent in waarde gestegen.

De verkoop van virtuele lappen grond nam eind november een hoge vlucht. In slechts vier metaverses werd in een week tijd voor meer dan 100 miljoen dollar aan virtueel vastgoed verkocht, volgens analysebedrijf DappRadar. Het leeuwendeel van ruim 86 miljoen dollar kwam voor rekening van The Sandbox. Decentraland kwam op de tweede plaats. 

Welke metaverse-token je het beste kan kopen, hangt af van het platform dat je wenst te verkennen. Elke metaverse heeft zijn eigen crypto waarmee gebruikers virtueel vastgoed en andere digitale bezittingen kunnen kopen. 

Om toegang te krijgen tot de metaverse, zal je waarschijnlijk gevraagd worden om een zogenoemde crypto wallet op te zetten om je digitale munten in te bewaren. Heb je dit eenmaal gedaan, dan kun je op de meeste grote beurzen, zoals Binance en Coinbase, je traditionele valuta inwisselen voor metaverse-tokens. 

Een waarschuwing vooraf: aan het beleggen in de speculatieve markt van cryptomunten kleven flink wat risico’s. Zo valt de markt niet te voorspellen. Hoewel de succesverhalen het vaakst worden belicht, gaan er ook geregeld flink wat mensen de mist in. Houd er bij het beleggen in cryptomunten of virtueel vastgoed dus rekening mee dat je je inleg kan verliezen. 

Dit zijn 6 populaire cryptomunten die je kunt gebruiken voor de aanschaf van virtueel vastgoed in de metaverse:

1. Ether
Symbool: ETH
Rendement over 2021: ~400%
Totale marktwaarde: $450 miljard

Crypto ethereum ether
Foto: SOPA Images/Getty

2. Axie Infinity 
Symbool: AXS
Rendement over 2021: ~17.000%
Totale marktwaarde: $6 miljard

Image of NFT game Axie Infinity
Foto: Axie Infinity

3. Decentraland 
Symbool: MANA
Rendement over 2021: ~4.000%
Totale marktwaarde: $6 miljard

Decentraland allows users to buy and sell virtual real estate.
Foto: Decentraland

4. The Sandbox
Symbool: SAND
Rendement over 2021: ~14.000%
Totale marktwaarde: $5 miljard

The Sandbox metaverse crypto virtual world land sales
Foto: The Sandbox

5. Gala
Symbool: GALA
Rendement over 2021: ~30.000%
Totale marktwaarde: $3 miljard

Gala Games
Foto: Gala Games

6. Enjin Coin
Symbool: ENJ
Rendement over 2021: ~1.800%
Totale marktwaarde: $2,4 miljard

Enjin Coin
Foto: Enjin

Lees meer over metaverse: